A nőiesség fejlesztésének lépései

A nőiesség fejlesztésének lépései

Most arról mesélek, mit tehetsz, amikor a női energiád nagyon alacsony szintre zuhan, esetleg nem is érzed magad igazán nőnek.

Az életed kerülhet olyan szakaszba amikor az aktuális helyzet által megkövetelt szerep vagy élethelyzet mellett időkapacitás és az energia hiánya miatt a szokásosnál is korlátozottabbnak érzed magad. Ilyen állapotot idézhet elő egy párkapcsolat végén a szakítás, vagy kisgyerekes édesanyaként a szülői szerep, amelyben bizony folyamatosan készenlétben kell lenned és esetleg még dolgozó anyaként is helyt kell állnod – ilyenkor igazán nehéz motiváltnak maradni.

Első lépés az elfogadás
Az első teendőd, hogy elfogadd a helyzetet ahelyett, hogy magadat ostoroznád, miért nem működik jól körülötted a világ és egyáltalán hogyan kerülhettél az adott szituációba. Ez biztosan nem fog segíteni, inkább ront a helyzeteden, és később a mínuszból kell újraépítened a nőiességedet. Tapasztalatból beszélek, korábban velem is megtörtént, de most már tudatosan elcsípem és azonnal leállítom a gondolatot, nehogy negatív spirálba taszítson. Ha bele is csúsznék, emlékeztetem magam, ítélkezésmentesen elfogadom a helyzetet úgy, ahogy van – például, hogy éppen így állok a nőiességemmel –, s megyek tovább.

Türelem és önvizsgálat
A következő lépésben megvizsgálom, vajon miért nem tudom jól megélni a nőiségemet, mi jelenti a nőiességet az életemben. A coachingban is alapvetően így dolgozunk: a célok és megoldások felé csak azután tereljük a beszélgetést, ha már feltártuk a kiváltó okokat, mert ha nem így teszünk, akkor nem a valódi megoldást fogjuk megtalálni, hanem csak azt a másodlagos okot küszöböljük ki, ami miatt az adott helyzetbe kerültünk. Gondolatban lépj egyet hátra, és ebből a szemszögből tekintsd át újra, mi az az élethelyzet amiben benne vagy. Lehet, hogy éppen az adott szituáció az oka, ami miatt a nőiesség pillanatnyilag háttérbe szorul a mindennapok során. Tudd, hogy ez is teljesen normális. Persze nem azt mondom hogy kényelmességből burkolózz bele az érzésbe, és ezzel a magyarázattal takarózz, de a megértés és elfogadás, hogy bizony lehetnek olyan életszakaszok, mikor más feladatokra fókuszálunk, hozzájárul a megnyugváshoz és a továbblendüléshez. Az időtáv tekintetében is légy önmagaddal türelmes; bárkinek az életében előfordulhat hasonló, akár hosszabb, akár rövidebb időre.

A gondolatok ereje
Egészségügyi probléma, vagy akár hormonális probléma is állhat a háttérben, de még a túlzott fáradtság, kimerültség, a stressz és a kialvatlanság is megbújhat a probléma hátterében. Bizony a hormon- és idegrendszer működése nagyban kihat az általános hangulatra. Fogadd el, hogy ha éppen szorongással telibb időszakon mész keresztül, arra a tested és a szervezeted is reagálni fog. A folyamatos problémakezelés közben nagyon nehéz szárnyaló, az életével elégedett nőnek éreznie magát az embernek. Ilyenkor az alapvető feladat ezeknek a gondolatoknak a helyretétele önmagunkban.

Nézzük meg, hogy mik a kiváltó okok, mert a nehéz élethelyzeten, bármilyen egészségügyi, fizikai állapottal kapcsolatos változáson kívül akár különböző szorongást előidéző gondolat és érzés is megbújhat a háttérben, hiszen ezek is hatnak ránk.
Lehet, hogy tudat alatt ezt is előítélettel párosítod, például attól tartasz, hogy a párod féltékeny lenne? Akkor ez párkapcsolati problémákhoz vezetne? Mert ha ez a helyzet, az bizony visszafog. Vagy tedd fel magadnak a kérdést, miért félsz attól, hogy felkeltsd a férfiak érdeklődését. Az egyik kliensemnél ez a gyakorlat arra világított rá, hogy az ekkora változás az élethelyzetében félelemmel tölti el. Vagy egy másik hölgy kliensem rájött, hogy valójában attól tart, hiába lesz párkapcsolata, idővel úgyis csalódás fogja érni. Láthatod, a puszta félelemnek, hiedelemnek, korábbi rossz tapasztalatnak mekkora korlátozó ereje van. Amikor rátalálsz ezekre a felismerésekre, vidd tovább a belső vizsgálódást, és kutass tovább a miértek után. Mi az, ami abban a helyzetben annyira letaglóz, hogy nem fókuszálsz a nőiességedre?
Az érzések feltárása mutatja majd az utat, hogy merre indulj, és amint megoldást fogalmazol a helyzetre, a nézőpontváltás hogyanjára – de sokszor már az érzelmek feltárása is elegendő –, az önismereti kirakós darabjai lassan a helyükre kerülnek benned. Csak ekkor indulhat be változás is. A lelki problémákat, félelmeket, sérüléseket nem lehet lesminkelni, púderrel elfedni, mert a felszín alatt ugyanúgy dolgoznak és hatnak.

A meglévő értékek nagyszerű erőforrás
Harmadik lépésként vizsgáld meg, mi az, ami a nőiesség terén már jelen van és jól működik az életedben. Sokszor ebben is alábecsüljük magunkat. Coaching során gyakran használok egy nagyon egyszerű szabadasszociációs gyakorlatot. Arra való, hogy megnézzük, mit is jelent a nőiesség a kliens számára.
Miután felírtuk az összes aspektusát, izgalmas eredmények születnek; rámutat, hogy mi az, ami kevésbé működik jól. Nos, ez lesz az iránytű a fókuszunk kijelöléséhez; ezáltal azt is megtudjuk, hogy mi az, ami a legjobban megérint minket, azzal lesz valójában dolgunk a nőiesség felélesztése, kibontakoztatása, vagy csiszolása terén.
Azt is látjuk, ami már jól működik, ez fontos a kellő erőforrásgyűjtéshez, az értékek tudatosításához, mert már önmagában az, hogy kellő tudatossággal értékeled magadban a jót, a nőies kisugárzás szintjét is növelni fogja.

Tűzz ki célokat!
A negyedik lépésben tűzz ki pontos célokat, fogalmazd meg, igazából mit is szeretnél. Honnan tudod, hogy nőiesebbnek érzed magad? Milyen a közérzeted olyankor? Belenézel reggel a tükörbe és jobban érzed magad? Milyen a környezeted reakciója? Ez megint mindenkinél más.
Persze kell megfelelő motiváció; fogalmazd meg, hogy ki és mi miatt szeretnél nőiesebbé válni. Optimális esetben a válasz az, hogy önmagad miatt teszed, mert ez egy belső hívás, egy vágy hogy szeretnél változni, változtatni, de azért valljuk be, a környezetnek való megfelelési vágy általában az erősebb. Az utóbbi eset persze több nehézséget is rejt. Egyrészt feltámadnak a belső blokkok és előjönnek a félelmek, amik akadályozzák, hogy tényleg megvalósuljon a célod és igazán nőnek érezd magad.

A külső és a rá reflektáló környezet befolyása
Nem szeretnék szó nélkül elmenni azok a külső megjelenéssel kapcsolatos eszközök mellett, amelyeket egy nő bevet, például a szép frizura, az igényes smink és a nőies öltözködés, akár még úgy is, ha az adott élethelyzetben ez nehezére is esik, mert több erőfeszítést igényel, hogy egy kicsit kilépjen a komfortzónából. Nos, mindez valóban a jó közérzet, a magabiztos megjelenés alapja, de abban nem hiszek, hogy egy pár ciklámenlila magassarkútól vagy vörös manikűrtől bárki egy csapásra nőies kisugárzásra tesz szert. Ez abban az esetben állja meg a helyét, ha a nőiesség érzetéhez valóban hozzásegít, jó érzést kelt a viselésük és az önazonosság sem sérül – akkor hajrá! Ugyanakkor az ellenkezője se vessen gátat benned! Az, hogy a környezeted mit fog hozzá szólni, csak a kellő önreflexión túlmenően foglalkoztasson.

Sokunkban benne van a félsz, mit fog gondolni a kolléganő, a főnök vagy a barátnő, sőt akár a saját édesanyánk. Normális a saját környezettel harmóniában álló igényesség iránti vágy is; egy játszótéren a kiskosztümben a gyermekével homokozó anyuka visszásan hat, de persze azt is gondolhatjuk róla, milyen nagyszerű nő, hogy a karrierje mellett még munka után is törekszik rá, hogy időt töltsön a gyermekével. Tehát helyzet és személyiségfüggő, ki mennyire viseli el, hogy kitűnik a tömegből, de kellő tudatossággal a korlátozó hiedelmek, belső gátak hamar felismerhetőek, és belső munkával kioldhatóak.

Hozzuk meg a döntést
– Igen, szeretnék nőiesebbé válni, magabiztos nőnek érezni magam, és ezért hajlandó vagyok tenni is!
De ne csak gondolati szinten foglalkozz vele! Dolgozz ki akciótervet, milyen lépéseket vetsz be, hogy a terved tudjon manifesztálódni. Hagyjunk magadnak időt ahhoz, hogy ez megtörténjen. Fontos, hogy a lelki, fizikai és szellemi tényezőket egyaránt szem előtt tartva, tehát holisztikusan állj a témához. Gyakori, hogy a külsőségek rendben vannak, az illető mégsem érzi magát jól; például a már említett hormonális probléma áll fenn nála, ami befolyásolja a hangulatát, vagy az alváshiány, a kimerültség okoz tüneteket. Tudom, hogy a változás gondolata sem mindig ér fel egy felfrissüléssel, de ilyenkor kell beleállni, és meghozni a döntést. És megint az önvizsgálattal kell kezdeni: milyen félelmet táplálok magával a változással kapcsolatban?

Gyakorlati feladatok
Most, hogy megvizsgáltuk a lépéseket, további, konkrét eszközöket is ajánlok, ezeket én is használom, ha olyan eset adódik. Nagyon hiszek a vizualizációban; az elmében megjelenített képek az érzésekre, gondolati szintre is hatnak. A hangolódást kezdd gondolati szinten, ehhez egészen egyszerű dolgokat hívhatsz segítségül a kedvenc zenéiddel, filmnézéssel vagy akár egy romantikus könyv olvasásával. Majd képzeld magad el, hogy nézel ki, amikor jól vagy, ragyogsz és nőies kisugárzás árad belőled. Figyeld meg, milyen érzést kelt, és mit kell ehhez az eredményhez megtenned.

Talán a legfontosabb eszközöm amit a cikk végére hagytam, amitől bármilyen helyzet álljon elő, nőiesnek érzem magam és minden szempontból jól érzem magam, az a mosoly. Nyilván nem árultam el nagy titkot, de nagyon hiszek abban hogy egy belső mosoly gyakorlat csodákra képes. Gyakorolhatod vezetett meditácó formájában, de a meditációs kártyáim segítségével is. Ha csak egy halvány felfelé görbülő ív ott bujkál a szánk szegletében, és önmagunkra is derűvel tekintünk, akkor másokra is így fogunk.

Hidd el, rengeteg múlik a pozitív szemléleten; benne rejlik a szeretet, a kapcsolódás, a személyes jólét, és ezt az energiát tudod önmagadon keresztül áramoltatni. Ennek eléréséhez valójában a kulcs, hogy tisztítsunk le magunkról minden akadályozó és zavaró gondolatot, érzést, hiedelmet, gyerekkorból hozott mintát, tapasztalatot, félelmet. Akkor ott marad az a személy, akik valójában vagyunk: a gyönyörű, ragyogó nő. És én hiszem, hogy ez valamennyiünkben ott van, bennem is, benned is.

***

10 RÉSZES VIDEÓTANFOLYAM – AZONNAL HASZNÁLHATÓ ÖNISMERETI TUDÁSSAL, GYAKORLATOKKAL A NŐIESSÉGÜNK MEGISMERÉSÉHEZ ÉS TELJESEBB, RAGYOGÓBB MEGÉLÉSÉHEZ.

Online Női Önismereti Tanfolyam