Önbizalom

Az önbizalom növelése

A mai cikkben hoztam néhány tippet az önbizalom növeléséhez.

Előtte azonban fontos tisztáznunk, hogy mit is jelent számunkra az önbizalom, mert akármilyen különösen hangzik, ez mindenkinek mást jelent. A szót ízlelgetve tudjuk, hogy az önbizalom elvont fogalom, de akár kliensként, akár self coaching keretében saját magunkon dolgozunk, segít, ha konkretizáljuk, mi az, amivel dolgozni szeretnénk.

Mi is az önbizalom?
Ehhez szükségünk lesz egy füzetre és tollra. Írjuk fel az önbizalom szót, majd soroljuk fel, mi jut eszünkbe róla. Képzeljünk el egy önbizalommal teli személyt. Hogy néz ki? Hogyan viselkedik? Hogy gondolkodik? Gondoljuk végig, hogyan él az, akinek van önbizalma.
Ha ezzel végeztünk, vegyük sorra, hogy a lejegyzett tulajdonságok közül melyek azok, amelyek ránk is jellemzőek, melyek azok, amelyekkel mi magunk már rendelkezünk és úgy érezzük, jól működnek az egyes életterületeinken. Ezután vizsgáljuk meg, mi az, ami még tökéletesítésre szorul és miben szeretnénk fejlődni annak érdekében, hogy akár a közérzetünk, akár a másokhoz vagy magunkhoz való viszonyulásunk jobb legyen. Ezzel megkapjuk az irányt, hogy merre induljunk, számunkra igazából miről is szól az önbizalom.

Vizsgáljuk meg, hogyan változott az életünk során
Hol sérült az önbizalmunk? Ezeket a sérüléseket gyerekkorunkból hozzuk, mert mondjuk a családban, az iskolai környezetben, vagy akár az edzőtől, esetleg zenetanártól elhangzott egy-egy minősítés, bántó megjegyzés, negatív üzenet. Például azok az intelmek, hogy ne legyünk nagyképűek, ne akarjunk mindig a középpontba kerülni, bizony mind elraktározódnak bennünk, csak felerősödve, sőt akár torzulhatnak is.

Vagy gondoljunk azokra a szituációkra, amelyekből azt a következtetést vontuk le, hogy nem vagyunk elég szépek, elég jók, mert mondjuk visszautasítást kaptunk.
Vegyük sorra, mik voltak azok az élethelyzetek, időszakok amikor jól éreztük magunkat, és biztosak voltunk abban, hogy az életünk jól működik. Aztán vizsgáljuk meg, hol volt alacsonyabb az önbizalmunk, és mi történt ilyenkor? Ekkor mi segített? Ezek átgondolása nagyon sok információt és segítséget ad.

Fedezzük fel, milyen képességeink vannak
A képességeink feltárása szintén az önismereti munkához kapcsolódik. A korábbiakban már végigvettük, mik voltak azok az élethelyzetek, amelyekben jól éreztük magunkat; sikeresnek, boldognak, kiteljesedettnek. Azt is kérdezzük meg magunktól, hogy azokban a helyzetekben kik voltak körülöttünk, milyen adottságainkat tudtuk kibontakoztatni.
Ragadjuk meg ezeket a pillanatokat, és ha úgy alakítjuk az életünket, hogy minél többször használjuk a bennünk rejlő képességeinket, biztos sokkal magasabb lesz az önbizalmunk is.

Az értékeink feltárása
Tudjuk-e hogy milyen értékek mentén élünk? Tisztázzuk, mi az, ami fontos számunkra, ugyanis el kell kerülni, hogy önbecsapásban működjünk. Sajnos gyakori, hogy olyasmit várunk el magunktól, olyan értékrend szerint cselekszünk és gondolkodunk, ami valójában nem a miénk.
Könnyen megtehetjük, hogy átgondoljuk, ki a példaképünk. Melyek azok a tulajdonságai, amelyek fontosak számunkra is, miért tudunk felnézni rá? Ha nem is a teljes életét tekintjük példaértékűnek, de emeljünk ki néhány szegmenst. Ez visszautal a számunkra is fontos értékeinkre, és ehhez mérten, következetesen próbáljunk meg élni.

Ismerjük meg a személyiségtípusunkat
A coach képzéseken alapszinten foglalkozunk a DISC (Dominance – dominancia /piros/, Influence – befolyásolás /sárga/, Steadiness – kitartás /zöld/, Compilance – szabálykövetés /kék/) személyiség típusokkal. Például a kék vagy piros típus személyiség számára a teljesítmény a fontos, a zöld és sárga típusnak maga az ember. És ha tudjuk magunkról hogy mondjuk extrovertáltak vagyunk, vagy introvertáltak, akkor ehhez mérten gyakorolunk önbírálatot, és nem lesznek másfajta elvárásaink önmagunkkal szemben. Tehát introvertált személyként ne várjam el magamtól, hogy a társaság középpontja legyek, és a hasonló elvárással meghirdetett munkakör sem fog hozzám illeszkedni.
Összegezve: önmagunk és a személyiségtípusunk ismeretében nem kényszerítjük magunkat számunkra diszkomfortos helyzetekbe.

Öngondoskodás, önszeretet
Ez a két eszköz mindig legyen ott a jólétünk érdekében észben tartandó és kipipálandó tennivalóink listáján.
Önmagunk számára legalább annyira legyünk fontosak, mint mások. A saját boldogságunkért mi vagyunk felelősek, hát húzzuk meg az egészséges határokat, töltekezzünk fel szeretettel, jutalmazzuk magunkat. Ha ez a szemléletmód sérül, az az önbizalmunkra is rosszul hat.
Már az, ha fizikai gyakorlással teszünk a testünkért, sőt maga a testtartásunkra való odafigyelés is befolyásolja a közérzetünket, így a hangulatunkat is. Amikor csak eszünkbe jut, tudatosan húzzuk ki magunkat, de bármilyen sport, egy kellemes séta, vagy akár az egészséges étkezés is hozzájárul az önbizalmunk növeléséhez. Vessük be a tudatosságunkat az öngondoskodás és az önszeretet segítségével.

Legyenek céljaink
A reális, megvalósítható célok motiválnak, inspirálnak, és amint ezeket elérjük, az önbizalmunk nő. Fontos a célkitűzés, ám az is, hogy a sikert követően veregessük meg a vállunkat, hogy „igen, megcsináltam!”. Ám ne ugorjunk azonnal tovább és kezdjünk bele a következő célunk megvalósításába, hanem egy kicsit pihenjünk meg, és értékeljük az eredményt.

Próbáljuk meg elfelejteni a tökéletességet
Ez bizony sokunk számára okoz nehézséget. Alapvetően én is perfekcionista vagyok, de azzal, hogy megpróbáltam a hibáimat elfogadni, és ezekkel együtt szeretni magamat, megtanultam és tudom, hogy hol vannak a határaim, már nem várom el magamtól, hogy a környezetem és a saját elvárásaim szerint tökéletesen működjek, hanem emberként. Ezáltal sokkal eredményesebb az önszeretet gyakorlása is, és ez az önbizalmunkra is pozitívan hat.
Egyszer egy tanáromtól azt a visszajelzést kaptam, hogy a tökéletességhez csupán annyi hiányzik, hogy ne legyek mindig mindenben tökéletes. Erre akkor nagyon megsértődtem, ma már tudom, hogy igaza volt, és hogy jó szándékkal mondta. Nem kell mindig mindent jól csinálni engedjük meg magunknak a hibákat, és ha megtörténik a baj, ne kezdjük el magunkat becsmérelni vagy kritizálni, hanem tudatosan vizsgáljuk meg, mit tegyünk a változásért.

Hogyan válts nézőpontot
Az életben a gondolataink felelősek az érzelmeinkért, ezért a hozzáállásunk megváltoztatása befolyással bír az önbizalmunkra. Ebben a pozitív szövegek, idézetek és mantrák sokat segítenek, például a Coaching and Love Academy oldalán (coachingandlove.hu), a Kiadványok című gyűjteményben található ingyenesen letölthető, az önbizalom növeléséhez alkalmazható mantrákat tartalmazó kártyacsomag. Remek eszköz egy kis töltekezéshez, akár ha leülnénk és néhány percet meditációra szánnánk a segítségével, vagy magunkkal is vihetjük, és amikor csak szükségét érezzük, rápillanthatunk, de a tükör előtt is elmondhatjuk a feltöltő mondatokat.

Remélem, ezalkalommal is segíthettem. Készülök még hasonló tippekkel, bízom benne, hogy azokat is szeretni fogjátok.