Új szokások kialakítása

Írta: dr. Gulácsi Bernadett

Az év eleje egyben új időszak kezdete is, ezzel összefüggésben remek lehetőség új szokások kialakítására. Ehhez szeretnék néhány olyan tippet, ötletet adni, coaching során alkalmazott szempontot és kérdést mutatni, amivel még sikeresebbé teheted a tervezést.

Először is fogalmazd meg, mivel kapcsolatban szeretnél változást elérni, új szokásokat kialakítani? Lehet életmóddal kapcsolatos, edzés, vagy új étrend bevezetése, lehet jobb alvási szokás kialakítása, de a változtatás érintheti az időbeosztást, sőt az önmagunkra fordított időt és energiát is; hogy többet teszünk önmagunkért, az önfejlesztésért, hogy új dolgot tanulunk, netán az önbizalmunkat, esetleg az anyagi jólétünkért szeretnénk tenni.

Határozd meg azt is, melyik életterületeden szeretnél változást: lehet a munkában akár munkaváltással, vagy a magánélettel, családi kapcsolattal, párkapcsolattal összefüggésben.
És melyik területen szeretnél a leginkább változtatást elérni? Ugyanis nem javaslom, hogy egyszerre több fronton vágj bele, inkább mindig egy dologra fókuszálj. Válaszd ki, minek van most itt az ideje, helye, és mi az, amiért elsőként tehetsz. Meglátod, ha az életed egyik területén sikerül változtatást elérned, az kihat a többire is. Bátran válassz egyet, amivel elindítod a változást, utána természetesen folytathatod majd a többivel is. Legyen jól behatárolt, mit szeretnél, tehát részletesen fogalmazd meg, milyen is az újonnan kialakítandó szokás.

Írd össze a motivációidat
Képzeld el egy napod a bevezetése után, hogy meglegyen a megfelelő motivációd a megvalósításhoz. Ha ez utóbbi hiányzik, és nincs tiszta elképzelésed a célról, hamar elvész a lelkesedés. Részletesen fogalmazd meg a célt, és azokat a lépéseket, amelyeket érte teszel. Ne gondolkodj túl sok lépésben, mert akkor azért veszíted el a fókuszt és fennáll a veszélye, hogy nem tudod követni a tervet. Tehát határozz meg három olyan fontos lépést, amelyek következetesek; lehet bármilyen apróság, azok ugyanúgy be fogják indítani a változást. A lényeg, hogy elérhető, reális célok legyenek. Olyanok, amiket tényleg be tudsz tartani.

Ha visszatekintesz a múltba, mi volt segítségedre egy-egy új szokás kialakításához? Mert ezek olyan erőforrások, amelyek már a tieid. Nem beszélve arról, hogy önbizalmat is ad a tudat, hogy ha korábban megvalósítottál valamit a módszer segítségével, akkor ezúttal is megvan minden esély a sikerre. Vedd számba az erőforrásaidat – miket tudsz már most mozgósítani és bevetni a változás érdekében?

Természetesen hasznos taktika rátekinteni, hogy mi tart benne a mostani helyzetben, amin változtatni szeretnél? Lehet, hogy rájössz, ez az oka a biztonságos megoldáshoz való ragaszkodásnak, mert a jelenlegi helyzet a komfortzónádban tart.

Hiszen mindannyian félünk az újdonságtól, a változtatástól. De kérdezd meg magadtól, hogyan hat majd az egész életedre, a kapcsolataidra, ha az új szokás bevezetésével boldogabb leszel, jobban érzed majd magad.

Közrejátszhatnak korlátozó hiedelmek is, figyeld meg a gondolataidat, a gondolati struktúrát, miféle minták tarthatnak benne ebben a helyzetben. Ezeken hogyan tudnál változtatni? Segítővel ez a folyamat sokszor könnyebb és gyorsabb, de ha felteszed magadnak ezeket a kérdéseket, és ha végig gondolod és leírod a választ, akkor akár self-coachingként is működhet.

Ha eléred a célt, tényleg boldogabb leszel tőle? Az eredmény hogyan hat majd az életedre? Valóban fontos számodra ez a cél? Ne olyant tűzz ki, aminek megvalósítása a környezetednek vagy a társadalomnak fontos, hanem ami számodra időszerű, és szívesen teszel érte.

Engedd el a maximalizmust! Tudom, hogy sokan vannak, akik a lehető legtöbbet próbálják elérni, esetleg bármi áron is, de ha épp nem megy tökéletesen minden, amit szeretnél, nehogy feladd! Emberek vagyunk, a kudarcaink az életünk részei. Örülj neki és becsüld meg az apró változásokat. Légy nagyon hálás minden sikerért, mert a hála is nagyszerű és hatékony eszköz a motiváció fenntartásához.

Értékeld az apróbb sikereket 
Ha egy napod nem úgy végződik, ahogy szeretnéd, légy magaddal megengedő. Majd a következő reggel folytatod, és meglátod, ugyan hatékony leszel, ahogyan az elején tervezted. Figyelj a belső monológodra, megértéssel fordulj önmagadhoz. Iktass be kis jutalmakat, dicsérd meg magad vagy találj ki olyan motiváló mondatokat, amelyek fenntartják a lelkesedésedet. Jó, hogyha meghatározol mérföldköveket, amelyek segítségével követheted, hol tartasz az eredmény felé vezető úton. A fő célt oszd fel apróbb részcélokra, és azok elérését is ünnepeld meg!

Váratlan helyzet esetén se ess kétségbe
Készülj fel arra is, ha valami épp nem sikerült, mondjuk egy nehéz nap vagy hátráltató körülmény miatt. Legyen forgatókönyved a váratlan helyzetre – ne akkor kelljen különböző megküzdési módokon gondolkodnod, hanem légy felkészült, és válassz a lehetséges problémakezelési megoldások közül, hogy utána haladhass tovább.

Legyen víziód arról, amit el szeretnél érni
Lásd a lelki szemeid előtt, minél részletesebben képzeld el az új szituációt. Érezd át, mintha már ott lenne a birtokodban az eredmény, mit látsz, mit hallasz, mi vesz körül, amikor eléred az állapotot és helyezd ide a fókuszt.

Vedd magad körül támogató emberekkel, és vedd könnyedén a változáshoz vezető utat. A szándék már megvan, csak engedd bele magad a folyamatba, ne legyen benned görcsösség, lazán lépdelj a célod felé. Persze legyen meg a vízió, a mentálisan kialakított kép is, de tegyél is érte! És persze a tett sem elég önmagában, kell a helyes irány. Az új szokások kialakításának lépései így függenek össze: segítik és erősítik egymást.