NAGY SZERELEM KUTATÁS

Az önszeretet fejlesztése

Mostani cikkemben arra mutatok nyolc lépést, hogyan emeld az önszereteted szintjét.

Számodra mit jelent az önszeretet?

Az első és legfontosabb tisztáznod mit is jelent számodra az önszeretet – hidd el, amíg ez nincs meg, addig a növelésére irányuló próbálkozások sem nagyon visznek majd előre. Ehhez mutatok egy nagyon egyszerű szabad asszociációs gyakorlatot:

Írd fel egy lapra, hogy önszeretet, és sorolj fel mellé minden érzést és gondolatot, ami ezzel kapcsolatban eszedbe jut. Ilyen lehet például az énidő, a nemet mondás képessége, valamilyen kedvelt időtöltés, hobbi megtalálása. Utána válaszd ki, melyik az, amelyik a leginkább megérint, melyik témával foglalkoznál szívesen, ha önfejlesztésről van szó, és fókuszálj erre.

Milyen volt az út idáig?

Második lépésben azt vizsgáld meg, hogyan alakultak az önszereteted különböző szintjei eddigi életed során. Az ehhez javasolt a gyakorlatról egyébként bővebben írok az Önszeretet coaching eszköztár című összeállításomban.

Gondold végig, hogyan alakult az önszeretet az életed során, mik voltak azok a pontok, amelyek változást hoztak? Emlékezz vissza, hogyan tudtad akkor emelni, illetve mik voltak azok az élethelyzetek amikor csökkent a saját magaddal szemben tanúsított elfogadás, elismerés szintje. Rajzold is le! Készíts hozzá egy görbét, a vízszintes tengelyen jelöld meg a lényeges fordulatokat, élethelyzeteket. Meglátod, milyen jól rámutat a figyelmet igénylő pontokra; hogy hol sérült az önszereteted. Ebből aztán levonhatod a következtetést, mit kéne feloldanod magadban, és azt is tudni fogod, hogyan, hiszen csak át kell gondolnod, mi az, ami már korábban is segített.

Ami már van és jól működik az életedben

Harmadik lépésként vedd sorra azokat a tényezőket, amelyeket már megteremtettél önmagad számára az önszeretet jegyében, és jól működnek – ez az összegzés önmagaddal szemben egyfajta elismerésként erősíteni fog. Példaként az énidőt kiemelve felírhatod, hogy most mi mindent teszel meg érte. Én például minden héten elmegyek futni, közben a kedvenc zenéimet hallgatom, és az edzést egy kellemes nyújtással és meditációval zárom. Miután összeírtad, hogy számodra mi az önszeretet, megvizsgálhatod, mivel működtetheted hatékonyan az életedben. Jó, ha ezeket a szokásokat értékeled is, mekkora mértékben járul hozzá a közérzeted mindennapos jobbításához.

Változtass gondolati szinten is

Ha észreveszed, hogy folyamatosan becsméreled vagy kritizálod magad – ezt sajnos mindnyájan sokszor megtesszük, lévén saját magunkkal sokkal ítélkezőek vagyunk mint másokkal –, tudatosítsd magadban, hogy éppen kritizálsz, mégpedig saját magadat. Ekkor állítsd meg az önmagadat bántó gondolataidat. Vedd őket észre és próbálj változtatni rajtuk! Légy önmagaddal szemben sokkal megengedőbb, együttérzőbb, töltsd fel pozitív gondolatokkal az elmédet, de leginkább igyekezz lecsendesíteni, hogy a fejedben újra és újra felbukkanó kavargó, becsmérlő szavak ne mérgezzenek tovább, mert idővel fizikai szinten is éreztetni fogják a hatásukat.

Töltekezz az érzéseid erejével

Ennek nagyszerű eszköze a vizualizáció; képzeld el, milyen, ha szereted önmagadat, és az élet is viszont szeret, és azok is, akiktől szükséged van a szeretetre. Ez bizony sokszor sérül gyerekkorban, jó, ha megerősíted magadban az önelfogadás, az elismerés érzetét. Ahogyan a szüleink is szeretnek minket, úgy próbáljuk átérezni, biztonságban tudni magunkat és töltődjünk fel a tapasztalattal, hogy szerethetőek vagyunk. Ha önmagunkkal kapcsolatban képesek vagyunk rá, akkor másnak a szeretetét is észre fogjuk venni és be tudjuk fogadni.

Tegyünk magunkért fizikai szinten is

Miután az önszeretetünk eszköztárába beemeltük a több pihenést, az énidőt, a határok meghúzását, a töltődés lehetőségét akár a több sporttal, az egészséges étrendet, akkor további lépésként próbáljunk meg ezekben apró változtatásokat eszközölni.
Fogalmazz meg célokat, és fizikai szinten is avatkozz be, mert bár az önszeretet fejben születik meg, a pozitív gondolkodáson túl fontos a holisztikus szemléletmód – hogy gondolati, érzelmi és fizikai szinten is legyen változás.

Ami korlátoz

Hetedik lépésként azt vizsgáld, mi tart ebben a mostani élethelyzetben. Esetleg azért szereted kevésbé magadat, mert ez egy tudat alatt – balul – kialakított önvédelmi módszer? Netán olyan nehézség, veszteség foglal el központi szerepet a jelenlegi életedben, például összetörték a szívedet, vagy olyan nehézséggel, veszteséggel nézel épp szembe, ami ezt a bezártságot okozza? Akkor bizony ezzel kell foglalkoznod. Gyakran azért félünk a változástól, mert nem tudjuk, hogyan hat ki majd a környezetünkre, a jelenlegi élethelyzetünkre.

Azt is vizsgáld, hozol-e esetleg régről olyan mintát, amely azt sugallja, hogy ne szeresd magadat! Izgalmas és hasznos ez az önvizsgálat, mert szerintem gyermekkorban sem a lányok, sem a fiúk nem kapják meg a tanítást, hogyan fogadjuk el és szeressük magukat úgy, ahogy vagyunk. Persze vannak olyan tulajdonságok, szokások amelyeket érdemes javítgatni, fejleszteni, ezt tegyük is meg, hisz aki egyszer elindul az önismeretben, végtelen útra tér, de akkor is tudd, hogy teljesítmény nélkül is szerethető vagy és te is így szeresd magad! Az X és Y generáció szülötteinek fiatalkorában egyáltalán nem ez a szemléletmód volt jellemző, nem is beszélve az idősebb generációkéról, nekik ez a tanítás teljesen kimaradt, mégis most már egyre eredményesebben próbáljuk átadni a gyerekeinknek ezt a tudást.

Természetesen ebben is fontos az arany középút megtalálása, hiszen egyáltalán nem egészségtelen önimádatról van szó, hanem egészséges önszeretetről, vagyis hogy saját magamat is a szívembe helyezem, és nem csak mások érdekei szerint cselekszem. Segítőknél gyakran látom, hogy mindenki felé olyan nyitottak, de saját magukat sokszor kifelejtik a szeretetet érdemlők sorából, de megfelelő tudatossággal visszatérnek a kiegyensúlyozottság medrébe.

Tedd meg a szükséges lépéseket önmagadért

A céljaid mellett legyen konkrét stratégiád azokkal a lépésekkel, amelyeket megteszel magadért. Hozz döntést, hogy mostantól kezdve jobban szereted magad, teszel magadért, mert fontos vagy önmagad számára! Akár önmagadban vagy hangosan kimondva ismételheted is: Elhiszem, hogy értékes vagyok, és cselekszem.
A szeretet, ahogy az önszeretet is, nemcsak egy érzés, a fokmérője nemcsak a gondolataink által megteremtett állapot, hanem a cselekvés is befolyásolja. Gyakorold a fizikai érintés gyógyító erejét; akár öleld át magad – miért is ne? Nagyon jó hatással lesz rád. Tégy magadért, szeresd azt a különleges, csodálatos teremtményt, aki vagy, ugyanúgy ahogy másokat, és sokkal boldogabb lesz az életed.

***

ÖNSZERETET MŰVÉSZETE MESTERFOKON – 10 RÉSZES ONLINE TANFOLYAM