Érezted már úgy valaha, hogy nem vagy elég szerethető?

Érezted már úgy valaha, hogy nem vagy elég szerethető?

Írta: Szkálosi Rita Selina

Mintha minden hibád és gyengeséged elhomályosítaná az értékeidet és szerethetőségedet?
Tudd meg most, hogy mi okozza ezeket az érzéseket, és mi adhat számodra megoldást.

„Én nem vagyok szerethető, senkinek nem kellek!” érzésével sokan küzdenek, különösen akkor, ha hosszabb ideje nem találták meg a számukra ideális férfit. Sok nő érzi úgy, hogy valami hiányzik belőle, vagy nem elég jó ahhoz, hogy valaki valóban szeresse és elfogadja őt. Ennek eredményeként minden olyan szürkévé, egyhangúvá válhat, kiüresedhet az élet.

Megélve az égető magány érzését úgy érezheti, mintha teljesen egyedül lenne a világban. Ez a magány érzése eluralkodhat az életén, és negatívan befolyásolhatja mindennapi tevékenységeit, kapcsolatait.

Mi állhat ennek az érzésnek a hátterében? És miért olyan nehéz megszabadulni tőle?

  1. Azt gondolhatjuk, hogy ez az érzés csak úgy megjelenik, de valójában gyakran gyerekkorunkban gyökerezik. A családi környezet és a neveltetésünk nagyban befolyásolhatja, hogy felnőttként hogyan látjuk önmagunkat és a szerethetőségünket. Ha gyerekkorodban nem kaptál elég figyelmet, szeretetet vagy elismerést, könnyen kialakulhatott benned az a meggyőződés, hogy nem vagy elég jó, hogy szerethető legyél. Ezek a korai élmények mély nyomot hagyhatnak benned, és ha nem dolgozod fel őket mélyen, tudat alatti szinten is, időről-időre kísérteni fognak.
  2. Felnőttkorban is érhetnek olyan tapasztalatok, egy fájdalmas szakítás, egy elutasítás vagy kudarcélmények, ami mély nyomot hagyhat. Ha többször is elutasítást éltél át, könnyen arra a következtetésre juthatsz, hogy veled van a baj, és hogy nem érdemled meg a szeretetet.
  3. Az önértékelésünket nagymértékben befolyásolják a társadalmi normák és elvárások. A médiában és a közösségi oldalakon folyamatosan tökéletes kapcsolatokat láthatsz, és ez könnyen azt az érzést keltheti benned, hogy nem vagy elég jó, ha nem tudsz megfelelni ezeknek az ideáloknak. A folyamatos összehasonlítás másokkal csak tovább mélyíti a problémákat. És néha észre sem veszed, hogy ezt teszed, csak azt érzed, hogy már semmi sem jó.
  4. Az érzés, hogy nem vagyunk elég szerethetők, gyakran összefügg azzal, hogy hogyan viszonyulunk önmagunkhoz. Ha hajlamos vagy keményen kritizálni magad, ha folyamatosan azt keresed, hogy mi a baj veled, akkor nem csoda, hogy nehéz elhinni, hogy mások szerethetnek téged. Az önkritika és az önbizalomhiány kéz a kézben járnak, és könnyen egy ördögi körbe kerülhetsz, ahol a negatív gondolatok csak tovább erősítik egymást.
    Ezek az élmények mélyen a tudatalattiban rögzülnek, és anélkül befolyásolják a mindennapi életedet, hogy tudatosan észrevennéd. Sokszor fel sem tűnik, hogy folyamatosan keresel valami külső megerősítést, hogy szerethető, jó vagy. Vagy épp ellenkezőleg, tudatosan kerülöd a mély érzelmi kapcsolatokat, mert félsz az újabb elutasítástól.

És mi történik, ha mindezek az érzések összeadódnak?

Akkor könnyen kialakulhat az a mélyen gyökerező hit, hogy nem vagy elég jó, szerethető. Ez a hit pedig befolyásolja a viselkedésedet, a döntéseidet és az élethez való hozzáállásodat. Ha ez az érzés hatalmába kerít, akkor tényleg nem hiszed el, hogy valaki igazán szerethet téged, és ez megakadályozhat, hogy nyitott legyél az új kapcsolatokra és élményekre.

És ez nem csak a párkapcsolatra van hatással, hanem az egész életedre is. Hatással van arra, hogyan viszonyulsz a munkádhoz, a barátaidhoz és saját magadhoz is. Kevésbé mersz kockáztatni vagy új dolgokba belevágni. Ez a negatív önkép pedig egy önbeteljesítő jóslattá válhat: mivel nem hiszel abban, hogy szerethető vagy, olyan helyzetekbe kerülsz, amelyek megerősítik számodra ezt az érzést.

Miért van az, hogy egyes emberek könnyebben túllépnek ezeken az érzéseken, míg mások évekig, sőt, akár egy életen át küzdenek velük?

Az egyik kulcs a belső erőforrásokban rejlik. Azok, akik képesek tudatosan feldolgozni a múltbeli sérüléseiket, és megtalálni a saját értéküket, erősebb belső énképük alakul ki. Ez segíti őket a mindennapi életben.

Másrészt fontos felismerni, hogy ezek az érzések nem azonnal és nem is könnyen múlnak el. Ahhoz, hogy ez az érzés megváltozzon, először is fel kell ismerned és elfogadnod annak forrását. Az érzések megváltozása akkor kezdődik, amikor elkezdesz másképp tekinteni önmagadra. Az önmagaddal szembeni elfogadás és kedvesség gyakorlása kulcsfontosságú. Az önértékelés nem változik meg egyik napról a másikra, de fokozatosan erősíthetjük azt.

Amikor mélyebben megérted saját történetedet, és hogy ezek a történetek miként formálták a jelenlegi érzéseidet és viselkedésedet, akkor képes vagy elkezdeni új narratívákat kialakítani. Ez nem jelenti azt, hogy figyelmen kívül kell hagynunk a fájdalmas emlékeket, hanem inkább azt, hogy újraértékeljük azokat egy olyan szemszögből, amelyben már nem a múlt áldozata, hanem aktív formálója vagy.

A folyamat során fontos a támogató környezet, amelyben biztonsággal meg tudsz nyílni, és feldolgozni az érzelmeidet, így bátrabban tudsz szembenézni saját magaddal.

Ez az út nem mindig könnyű, de minden lépés, amit önmagadért teszel, közelebb visz ahhoz, hogy felismerd valódi értékeidet és szerethetőségedet. Megérted, és elhiszed, hogy a szerethetőséged nem külső forrásokból, hanem belső erőforrásokból ered. Amint elkezded értékelni és szeretni magad, az élet minden területén pozitív változásokat fogsz megtapasztalni.

Célul tűztem ki magam elé, hogy minél több nőnek megerősítsem a hitét saját magában, és a boldogság elérésében. Csoportos lélekemelő találkozások és egyéni konzultációk keretében tudsz hozzám kapcsolódni, ha úgy érzed, hogy itt az ideje, hogy kezedbe vedd a sorsod irányítását, és azt az életet éld, amit megérdemelsz.

A lélekemelő találkozások október 11-én kezdődnek, melyről részletes információt itt találsz:
https://fb.me/e/4VBtNzjEd

Lehetőséget biztosítok egy 45 perces ingyenes konzultációra, hogy megismerjük egymást, és átbeszéljük, hogy én miben tudlak támogatni téged. Időpontot itt tudsz foglalni:
https://chi-coaching.hu/kapcsolat/

Ha úgy érzed, hogy készen állsz arra, hogy tudatosabban foglalkozz a párválasztás és a párkapcsolat kérdésével, akkor a privát FB csoportomba is be tudsz csatlakozni.
https://www.facebook.com/groups/1816707925454628/

A facebook oldalamon értesülhetsz aktuális eseményekről, és friss inspiráló tartalmakat is olvashatsz. Itt tudod követni.
https://www.facebook.com/rita.szkalosi


Ha bármi kérdésed van, keress bizalommal.

Szkálosi Rita Selina
lélekemelő boldogságcoach
TAO csikung oktató
in*****************@gm***.com