dr. Gulácsi Bernadett coaching

10+1 tipp hogyan indulj el sikeres coachként

  1. Figyelj az érzéseidre és önmagad jelzéseire!
    A legfontosabb, amikor elkezded a coach karrieredet, hogy benned semmiféleképpen se legyenek félelmek vagy gátak, akár önmagad felvállalása, a pénzügyi helyzeted alakulása vagy önmagában egy nagy változás elindítása kapcsán. Ha rábukkansz egyre, akkor mindenképpen dolgozz a feloldásán egy szupervizor vagy coach társad segítségével.
  2. Csak kezdd el valahol!
    Ez részben az előző témához kapcsolódik. “A cselekvés megöli a félelmet” – tartja a mondás. Sok feladat vár rád az új munkád kialakítása kapcsán, kezdd el bárhol, tedd meg az első lépést és ez majd hozza magával a többit. Bízz a  folyamatban és legfőképpen magadban!
  3. Ne akarj tökéletes lenni!
    Sokunkat visszatart az indulásban, hogy még nem érezzük késznek magunkat, akár szakmailag, akár a vállalkozásunk megszervezése kapcsán. Van egy rossz hírem: sosem fogod teljesen úgy érezni, hogy már tökéletes a honlapod, nincs mit csiszolni rajta vagy akár te magad elérted szakmailag a csúcsot. Ez ne tartson vissza, mert ha elkezded, akkor egyre előrébb tartasz ezen az úton.
  4. Ismerd fel, Te miben vagy egyedi és bátran vállald fel önmagad!
    Sokszor ez a legnehezebb. Azt gondoljuk, hogy úgyis annyi coach van és mi még nem rendelkezünk elég tudással, szakmai tapasztalattal vagy gyakorlattal, és nincs is semmi egyedi jellemzőnk. Ez viszont nem igaz! Mindenki egyedi valamiben, legyen az hobbi vagy érdeklődési terület, ráadásul bármilyen területen tanultál, dolgoztál, az segíteni fog coachként. Fedezt fel, mi a Te “énötvözeted” és bátran vállald fel. Oszd meg a saját életutadat, gondolataidat, mert ez emberek ehhez tudnak és szeretnek csatlakozni!
  5. Határozd meg kinek és miben tudsz segíteni!
    Amikor  az első honlapomat készítettem, az informatikusok folyamatosan azt kérdezték tőlem, hogy ki a célcsoportom, mert fontos, hogy ezt jól meghatározzuk, leszűkítsük, én pedig azt éreztem, hogy szívesen segítenék bárkinek, aki hozzám fordul. Az évek tapsztalata viszont tényleg azt mutatta, hogy van egy korosztály és érdeklődési terület, speciális témák, amellyel hozzám fordulnak és akikkel én is könnyebben dolgozok. Határozd meg Te is, hogy kinek tudsz leginkább segíteni coachként és milyen témákkal, mert ez segít majd abba, hogy a legjobban együttműködjetek.
  6. Legyen pénzügyi terved! Sokszor megnehezíti az elindulást, ha nem látjuk tisztán, mekkora időráfordítással, mennyi bevételre tehetünk szert a coaching munkánkkal és ehhez milyen fix és változó költségek járulnak minden hónapban. Érdemes ezért egy könyvelővel konzultálni és pénzügyi tervet készíteni. Máris tisztább lesz a kép és új motivációt, lendületet kapunk a vállalkozásunk beindításához
  7. Készíts marketing-tervet!
    Sajnos nem elég nagyszerű szakembernek lenni és készíteni egy honlapot, utána pedig várni, hogy kopogtassanak az ügyfelek. Ha nem tudnak a létezésedről, nem fognak megtalálni téged. Ezért fontos a folyamatos szakmai publikálás, online és offline jelenlét és marketing tevékenység. Ha nem vagy jártas ezekben, beszélj egy szakemberrel és tanuld meg a legfontosabb tudnivalókat ezen a téren és máris közelebb vagy a sikerhez.
  8. Legyen egy kommunikációs felületed!                                             Az izgalmas és kreatív része a munkánknak a honlap vagy blog, FB oldal, Instagram felület elkészítése. Számtalan dolgot kell ehhez előre átgondolnunk: mit szeretnénk kommunikálni magunkról, a munkánkról, milyen legyen a megjelenés, milyen formában dolgozunk. Tekintsd ezt egy játéknak, legyen egy első kommunikációs felületed, ahol megmutatod magad és elérnek, utána bármikor változtathatsz!
  9. Építs szakmai kapcsolatokat, csatlakozz egy szakmai közösségekhez! Nagyon inspiráló tud lenni, ha hasonló helyzetben lévő coachokkal találkozol, akik szintén most indulnak el a szakmai pályájukon. Meg tudjátok osztani egymással az élményeiteket, tudtok segíteni a nehézségekben, megoszthattok ötleteket, lehetőségeket. Szakmai továbbképzéseken, coach reggeliken számtalan lehetőség nyílik erre.
  10. Gyakorolj minél többet! Minél több embernek tartasz coachingot, annál magabiztosabban kezeled majd a későbbiekben a váratlan helyzeteket. Ragadj meg minden alkalmat képzéseken, továbbképzésen, hogy coachként és kliensként is legyen saját élményed, tanulási helyzetekben pedig kérj visszajelzést. Minden szituáció rengeteget fejlődési lehetőséget rejt magában.

Az igazi tanulás soha nem ér véget. Rengeteg olyan coaching technika és eszköz létezik, ami segíti a szakmai munkád. A továbbképzések a megszerzett tudáson túl lehetőséget adnak a gyakorlásra, inspirálóak és kapcsolatokat is tudsz építeni, és nem utolsó sorban az önsimeretedet is fejlesztik.

Októberben mi is újabb 3 napos Coach Továbbképzést indítunk, ahol mindezekkel foglalkozunk és segítséget kapsz a coach vállalkozásod beindításához. Tanulunk érzelmi intelligencia és önismeret fejlesztéséhez új eszközöket, lesz lehetőséged gyakoroloni, tanulni önmagadról és másoktól. Találkozhatsz coach vállalkozásban jártas könyvelő és marketing szakemberekkel is, akik elmondják a legfontosabb tudnivalókat és lehetőséged lesz kérdezni is. Fejleszd tudásod, gyakorolj, inspirálódj!

Hozzászólás