Így legyen egyensúlyban a munkád és a magánéleted

Így legyen egyensúlyban a munkád és a magánéleted

Írta: dr. Gulácsi Bernadett

A munka és magánélet egyensúlya klasszikus coaching téma, nemcsak a klienseid oldaláról ismerheted, hanem a saját életedben is felmerülhet időről időre. Ilyenkor fontos figyelembe venni, akár ha magadon dolgozol, akár ha klienseiddel, hogy milyen az adott élethelyzet.
Előfordulhat, hogy éppen kinevezték a cégnél vezetőnek, de az is lehet, hogy az a normál munkamenet, amiben éppen benne van, esetleg váltani szeretne, mert épp a kiégés határára került. Ha egy édesanyával dolgozol, akkor ez a téma másképp néz ki a gyermek születése előtt, mert olyankor a munka jól definiálható, behatárolt elfoglaltság, kivéve, ha valaki vállalkozó, mert ilyenkor nincsenek élesen meghúzott határok és keretek, legalábbis azok sokkal rugalmasabbak. De még ha valaki egy multinál dolgozik, akkor is van egy időkeret.

Naplózd, hogy mivel, mennyi időt töltesz
Írd fel, hogy mennyit dolgozol, és számold bele azt is akár, amikor csak gondolsz a munkára, mondjuk, amikor hazamész és bekapcsolod a laptopot vagy telefonálsz. Ilyenkor még a magánélet is viszonylag behatárolható, hiszen van időd saját magadra, a hobbidra, barátokra, párkapcsolatra, tanulásra, énidőre, pihenésre. Nézd meg, hogy milyen szerepekben vagy, és hogy ezek hogy alakulnak egymáshoz képest. Mi az, amin változtatni szeretnél, mi van túlsúlyban, a tortának melyik szelete a legnagyobb? Ehhez képest mi lenne az ideális állapot?

Miután gyermek születik
A gyermek születése után, főként a nőknél, de a férfiaknál is átalakul a helyzet. Lehet, hogy a munka kevesebb, de az otthoni feladatok, a háztartás vezetése, a gyerekekkel való munka és a család szervezése rengeteg elfoglaltsággal jár; az otthonból lesz egyfajta munkahely. Ilyenkor általában az a kérdés, hogy mi a magánélet, mi a munka, hiszen nem is, vagy alig dolgozik az ember. De a tétel ilyenkor is igaz, egyensúlynak lennie kéne. Ám éppen ilyenkor tűnik el az énidő, kevésbé veszed figyelembe a saját érzéseidet, szükségleteidet, leszűkül a baráti, a munkahelyi kapcsolatok köre. Az édesanya, a szerepe szerint, elsősorban a gyermek biztonságáért, jólétéért felel, és ez folyamatosan alakul, változik. Mindig előfordulnak nehéz időszakok, és ilyenkor nem az kerül előtérbe, hogy én hogy vagyok.

Amikor az anya visszatér a munka világába
A következő szakasz, amikor a kismama-időszak lezárulása után az anyuka újra dolgozni kezd. Ennek a döntésnek megvan az az illúziója, hogy visszatér a klasszikus munka-magánélet témához, de valójában ez nem így van. Ebben a fázisban a munkahely vagy a munka sokszor a nő számára töltődés, hiszen felnőtt társaságban van, kiteljesítheti magát, megmutathatja a képességeit, látja az eredményeket, több visszajelzést kap, megbecsülik. Tehát a nők jól érzik magukat ebben a helyzetben, ha a munka nem túl sok, és nem vesz el túl sok időt a családi életből. Mert a munka után ott van a második műszak, tele feladatokkal. Azon kívül, hogy ott a gyermek, akivel erős a szeretetkapcsolat, az ő jóllétének a megteremtése sok feladattal is jár, illetve ott a háztartás: például a főzés, a takarítás, pakolás, és ezek nem olyan munkák, amelyekben a nő képességei kiteljesednek. Az eredményét látja ugyan, hiszen tisztaság veszi körül, finom ebéd kerül az asztalra, de ezek a feladatok sokszor inkább az elvárásoknak való megfelelésről szólnak, a kötelességről, meg a családi mintákról. Ennek a második műszaknak vannak persze fantasztikus részei, és akadnak iszonyúan nehéz kihívásai is, de ne felejtsd el, hogy elvileg ez lenne a magánélet fázis.

Ez a magánélet nem ugyanaz a magánélet
Igen ám, de ilyenkor már minimálisan van jelen mindaz, ami a gyermek születése előtt megteremtődött. A gyermek miatt sok nő beszűkül, teljesen elnyomja a saját igényeit és szükségleteit. Ez a helyzet már nem a munka és magánélet egyensúlyáról szól, hanem hogy hol van ebben jelen az én.
Nyilván ott van az én a gyermekkel való kapcsolatban, a háztartásban, mert minden énidő: a munka is énidő, az is rólam szól – mondjuk. Ám ebből a hozzáállásból minden nap egy állandó mókuskerék lesz, amit nehéz megállítani, és sok bűntudattal is jár, ha a nő elkezd saját magával is foglalkozni, töltődni. A kérdés ilyenkor az, hogy hogyan valósuljon ez meg? Mi lenne az ideális helyzet, és hol van ebben az ember, akiről beszélünk?

A sorrend igenis számít!
Miért mindig azt mondjuk, hogy munka és magánélet, vajon miért ez a sorrend? Miért nem úgy kezdjük, hogy a magánélet vagy én, és a munka, illetve a többi szerepeink. Próbáld így átformálni a hozzáállásodat, hiszen senkinek nem leszel annyira fontos, mint saját magadnak. Tudatosan tégy önmagadért, a saját jóllétedért, az egészségedért, mert akkor adhatsz másoknak is sokkal többet. Ha mindez megvalósul, azt veszed majd észre, hogy jobban teljesítesz a munkahelyeden, kiegyensúlyozottabb vagy a családoddal.
Persze ez nem megy egyik napról a másikra, hiszen egy olyan rendszerben nőttünk fel, amelyben azt hallottuk, hogy mindenki a megélhetésért, a jólétért dolgozik, ezt a gondolatmenetet nehéz megkerülni, de fontos, hogy tudd, mit miért csinálsz, hogy mi a célod, mi is a fontos számodra, és az életed tervezésből ne hagyd ki önmagad!

***

ONLINE SELF-COACHING ÖNISMERETI TANFOLYAM