Majoros István - Gulácsi Bernadett - szupervízió

Keresni a megújulást

A leghatékonyabb szakmai személyiségfejlesztő hivatást bemutató sorozatunkban Majoros István senior szupervizort faggattuk.

1. Mit jelent számodra a szupervízió?

Olyan alapokat és tudást jelent a segítő szakmát tanulóknak, amely nélkül nem lehet
professzionális szakmai munkát végezni. Az elméletben tanultak és a gyakorlati alkalmazhatóság összeérését teremti meg számukra. A szakmát gyakorlókat pedig mentális egészségük folyamatos karbantartásában segíti, inspirálva arra, hogy legyenek kérdéseink és keressük a megújulást.

2. Hogyan találkoztál a szupervízióval?

Saját önismereti utam fontos szakmai állomásaként, “a hogyan válhatok professzionális segítővé” kérdésemre az élet által adott válaszként.

3. Melyek a legfontosabb mérföldköveid szupervizorként?

18 éve végeztem el a képzést, azóta a szociális szféra minden területén dolgoztam, több ezer óra egyéni és csoportos szupervíziós folyamat van mögöttem. Emellett tíz éven át oktattam a Károli Gáspár Református Egyetem szupervizor képzésében, főként tanszupervíziókat (ami hasonló, mint a most meghirdetett folyamat) tartottam. A coaching magyarországi hajnalán egy szupervízió alapú coach-képzőben voltam alapító és oktató. 2018 óta oktatok a Coaching&Love Akadémián.

4. Kiknek segít leginkább ez a módszer és milyen témákban?

Minden segítő szakmában dolgozó szakember számára segítség a szupervízió, ha elakadásai, kérdési, bizonytalanságai vannak a klienseivel, szakmai identitásával, működésével kapcsolatosan. Akár saját elakadásait keresi egy-egy eset, helyzet kapcsán, akár a kérdéseire keres választ, vagy szakmai eszköztárát szeretné bővíteni.
De leginkább a kezdő szakemberek számára tartom hasznosnak a szupervíziót, hogy a szakmai alapokat megfelelő módon, tapasztalt, hozzáértő szakemberek segítségével fektessék le, hogy minél inkább biztonságban érezze magát szakmai életútján. Sokkal könnyebb jó alapokat letenni, és azon haladni, mint időközben, a kudarcélmények hatására energiát fektetni abba, hogy megváltoztassuk, korrigáljuk őket.

5. Felidéznél egy olyan esetet, amikor a szupervízió nagy változást hozott a kliens életében?

Nem vagyok híve a látványos, nagy változásoknak, bár sok esetben történnek ilyen jellegű felismerések, mozzanatok. Inkább a folyamatos haladást támogatom. Az a fontos, hogy a szupervízióban szerzett tapasztalatok tudatosan kerüljenek beépítésre a kliensek mindennapi szakmai munkájába, és hosszútávon legyen hatásuk.

Ha neked is szükséged van új látószögekre a szakmai magabiztosságod megerősítéséhez, most egyéni vagy csoportos szupervíziós folyamatra is jelentkezhetsz Akadémiánkon!

További információ: https://coachingandlove.hu/kepzesek/szupervizio/

felső szegély szív

Majoros István

alsó szegély

Majoros István

dipl. szupervizor, coach, mentálhigiénés szakember, családterapeuta-jelölt, mediátor

Majoros István vagyok. 1960-ban születtem.

Közgazdász tevékenységemet 2000 körül fejeztem be, mert az életközép-válság és 1995-ben megkezdett önismereti munkám hatására szakmailag is a humán szféra felé fordultam. Mentálhigiénés szakember, szupervízor diplomákat szereztem. Autogén tréning oktató, családterapeuta és mediátor képzést végeztem, mozgás és táncterápiás kiképző csoportvezető lettem. Ennek megfelelően 20 éve vezetek különböző szakmai és önismereti csoportokat, nemcsak elméletben, hanem a gyakorlatban is folyamatosan fejlesztve csoportdinamikai, csoportvezetői tapasztalataimat. Rendszer-szemléletben, Rogers-i megközelítéssel dolgozom egyéni klienseimmel, szupervizáltjaimmal, coaching-partnereimmel, csoportokkal és párokkal, családokkal. A Rendszer-tábla tréning hazai megalkotója, és oktatója vagyok. 

A profit szférában kommunikáció, vezetőképzés, konfliktus- és stressz-kezelés témákban tartok tréningeket, illetve vezetek egyéni és csoportos szupervíziós és coaching folyamatokat.

Oktattam a KRE szupervizor képzésében, és a pszicho-dinamikus szemléletű mozgásterapeuta képzésben. 2004-2010 között egy szupervízió alapú coach-képzés alapítója és oktatója voltam.

A Coaching and Love Academy Life és Buseness Coach képzésben gyakorló napot szoktam tartani, a Csoportos és Team Coach Továbbképzés egyik megalkotója és oktatója vagyok.

5 gyermekem és két unokám van. Budapest mellett, Mányon élek.