mi-a-coaching

Mi a coaching?

A coaching kifejezést biztosan rengetegszer hallod, de talán nem mindig egyértelmű, miről is beszélünk, amikor a téma szóba kerül.

A coaching valójában strukturált formában zajló segítő beszélgetés. A kliens a különböző munkahelyi-, magánéleti problémáit, elakadásait, az ezzel kapcsolatos kérdéseit illetve nehézségeit tárja fel a coach, vagyis a segítő előtt.

Amíg a segítő a beszélgetés alatt figyelmesen hallgat, végiggondolja, miről is szól a kliens története és a leglényegesebb szempontokat figyelembe véve tesz fel önismereti, önreflexiós kérdéseket. Segítségükkel a hozzá forduló perspektívát vált, egyszerre kívülről nyer rálátást az életére, így egyszerre meghallja, milyen érzések, szükségletek, gondolatok munkálkodnak benne.

A coaching során mélyre ható beszélgetésre készülj!

Feltárjuk, mi minden hat az illetőre a jelenben, és mi az, amit ehhez a múltból hoz. Innen haladunk a jövő, a célkitűzés és annak a megvalósítása felé. A belső munkának köszönhetően a coaching energetizáló, nagyon hatékony módszer.

Fontos, hogy a feltárt problémára, elakadásra, esetleges kérdésre a coach soha nem ad kész tanácsot. Hiszen mindannyiunknak más az élete – ami az egyik ember kérdésére esetleg megfelelő válasz lehet, az nem biztos, hogy ugyanúgy működik a másiknál. Tehát abban segítjük a kliensünket, hogy az meghallja a saját lelkének a szavát, a saját válaszait, mert abban bízunk, hogy mindenki a saját életének a legjobb tudója. Ezzel egyúttal azt is elkerüljük, hogy a kliensünk megszokja, hogy egy-egy nehézség felbukkanásakor azonnal külső segítséghez kell fordulnia.

A kitartó önismereti munka során az én ereje is fejlődik, hiszen az önmagán dolgozó számára megszokássá válik, hogyan teremtsen olyan helyzetet és tegye fel magának azokat a kérdéseket, amelyek segítségével akár a későbbi problémáit is meg tudja oldani. Tehát, ahogy a szólás tartja: nem halat adunk, hanem halászni tanítunk – nem elemezzük a kliensünket, hanem közösen, támogatóan, együtt gondolkodunk vele.

A folyamat eredményességét mutatja, a tapasztalat, hogy akár öt alkalom után szépen érződik a fejlődés, a sok felismerésnek köszönhetően rengeteg változás érhető el. Ennek megélése coachként is remek érzés, a sikerélményt a kliens által elért változások és fejlődés adja.

Ha érdekel a coaching, figyeljétek a Coaching and Love oldalait, akár Instagramon, Facebookon, illetve ott a zárt közösségi csoportunkban folyamatosan új előadásokat találsz, és ha szívesen szereznél képzettséget coachként, várunk szeretettel.

Hamarosan induló coach képzéseinket ide kattintva találod!