Miért fontos a jó alvás?

Miért fontos a jó alvás?

Írta: dr. Gulácsi Bernadett

Hogyan kapcsolódik a jó alvás a boldogsághoz? Erre a kérdésre rendkívül egyszerű a válasz: ha kialvatlanok, fáradtak vagyunk, akkor sokkal nyűgösebbek feszültebbek leszünk, és ezt a környezetünk is megérezi majd rajtunk. Valószínűleg előbb felkapjuk a vizet, vagy mogorvák leszünk a hozzátartozóinkkal.
Az alvásrendezés ugyanakkor nemcsak a családunk érdeke, hanem a miénk is, hiszen az alvás komolyan hat a szervezetre. Ha huzamosabb ideig nem megfelelő mennyiségű és minőségű az alvás, az feszültséget szül a szervezetben: stresszt és hormonális problémákat is okozhat.

Mi lehet a rossz alvás oka?
A nem elégséges alvás vagy a gyakori éjjeli ébredés a nem megfelelő életvitel mellett fizikai problémát vagy betegséget is jelezhet, több minden állhat a háttérben, ezért ezt érdemes kivizsgáltatni szakemberrel. Amennyiben nem fizikai ok áll a háttérben, akkor figyeld meg a szokásaidat, az aktuális élethelyzetedet. Számtalanszor előfordul, hogy a szokásosnál stresszesebb, feszültebb, kihívásokkal telibb élethelyzetben túl sokat gondolkodozol, a szervezeted folyamatos feszültségben van, ezért nehézséget okoz önmagad megnyugtatása, vagy az elalvás.

A jó alvást napközben alapozd meg
Az alvásrendezés napközben kezdődik – ezt sokszor elfelejtjük. A nap folyamán figyeld magadat. Ha feszült vagy, néhány légzőgyakorlat segíthet, de ha meg tudsz állni, tudsz egy kicsit pihenni, esetleg elvégzel néhány éber jelenlét gyakorlatot, az remekül megalapozza a jó alvást. De a sport, egy séta a természetben is nagyon hatékony, esetleg beiktathatsz egy baráti beszélgetést is. Bármi jót tesz, ami feltölt és megnyugtat.
Fontos megjegyezni, a függőségekhez vezető módszerek ellentétes hatását, hiszen a sokadik kávé vagy cigaretta a stressz levezetésére abszolút nem alkalmas, csak a nyugalom illúzióját kelti.

Fogadjuk el, hogy nem megy mindig
Nyilván nem minden élethelyzetben alszunk egyformán, és nem mindig kivitelezhető, hogy meglegyen a napi nyolc óra alvás. Ha például egy kismamának azt mondják, hogy figyeljen az alvására, lehet hogy mérgesen felháborodik, mert egy kisgyerek biológiája még teljesen máshogy működik, és a szülők is ehhez igazodnak. Ugyanakkor fontos megvizsgálni, hogy mivel lehet a helyzetet optimalizálni, és érdemes is megpróbálni, mert a legkisebb lépés is minőségi változást hozhat.

Apró lépések, amelyeket mindenki megtehet

A lefekvés előtti időszakban figyelj, hogy már ne egyél nehéz ételeket, növeld a képernyőmentes időszakot, szellőztess alvás előtt. Lehetőleg ne legyen elektroszmog a térben; kapcsold le a lakásban akár a wifit is, inkább olvass, végezz olyan tevékenységeket, amelyek ellazítanak. Az ágyban végezhetsz légzőgyakorlatokat, meghallgathatsz egy autogén tréninget vagy egy vezetett meditációt. A szoba, amelyben alszol, legyen hűvös és teljesen sötét, hiszen a szervezet ilyen környezetben regenerálódik és töltődik a legjobban.

Az esti énidőd tényleg legyen a tiéd!
Ha lehet, ne lefekvés előtt böngészd a telefonodat, vagy olvad el a híreket. Tudom, hogy erről azért mondasz le nehezen, mert sokszor csak ezek a nyugodt pillanatok. Nagy lépést tehetsz a pihentető alvás érdekében, ha a például a másnapi feladataidat még napközben összeírod, és ekkor teremtsd meg a nyugodt perceket, amikre szükséged van. Azért is fontos, hogy ezeket a mentális tevékenységeket napközben végezd, mert az agy, illetve az egész szervezet ilyenkor aktív, viszont este szüksége van a pihenésre.

Mit okoz a kialvatlanság?
A nem megfelelő alvás kimeríti a szervezet, lemerülnek a mellékvesék, ez számtalan hormonális problémát okozhat, például pajzsmirigyproblémákat, vagy akár inzulinrezisztenciát is. Nőkkel, édesanyákkal, vagy vezetőkkel dolgozva sokszor tapasztalom, hogy az aktív időszakot gyakran kiégés követi. A sok feszültség, illetve az állandó kifelé irányuló figyelem, legyen szó a munkában megoldandó helyzetekről vagy a gyermekről, mind-mind kifelé irányuló figyelmet igényel. Ez pedig stresszt okoz, és kihat az alvásunkra.

Apró lépésenként
Tudatosan hozz döntéseket, és változtass a szokásaidon. Figyelj arra, hogy éjfél előtt feküdj le, mert ez az időszak elképesztően fontos a szervezet regenerálódása szempontjából. Természetesen a sport és az egészséges táplálkozás is segít az alvásrendezésben, ahogy arról korábban is szó volt.
Vágj bele az alvásrendezésbe, és vigyél bele tudatosságot: válaszd ki azt a három vagy négy tényezőt, amin egyszerre változtatni tudsz, mert minden nem fog menni egyszerre, és csak még nagyobb feszültséget teremtesz vele. Mindegy, hogy a nappali vagy a lefekvés előtti rutinról van szó, de amit feladatként kijelölsz, abban legyél konzekvens. Hidd el, az erőfeszítésed meghozza majd a gyümölcsét, és a pihentető alvástól nemcsak szebb leszel, hosszabb életű, hanem boldogabb is. Úgyhogy szép álmokat!

***

50 ÓRÁS ONLINE MINDFULNESS COACHING TOVÁBBKÉPZÉS INDUL COACHOKNAK, PSZICHOLÓGUSOKNAK, MENTÁLHIGIÉNÉS SZAKEMBEREKNEK, PEDAGÓGUSOKNAK ÉS MÁS SEGÍTŐ TERÜLETEN DOLGOZÓKNAK – A KÉPZÉS TANANYAGA AZ ONLINE MINDFULNESS TANFOLYAMOT IS TARTALMAZZA

Online Mindfulness Coach Továbbképzés