Hogyan legyél boldog nehézségek idején?

Hogyan legyél boldog nehézségek idején?

Írta: dr. Gulácsi Bernadett

Létezik egyáltalán ilyen akkor, amikor legszívesebben üvöltenél kétségbeesésedben, és a boldogság szó hallatán is mérges leszel? Gyakori élethelyzet, hogy valamilyen akadály vagy nehézség merül fel. Ez lehet anyagi természetű veszteség, betegség, vagy csak a környezeted miatt adódnak olyan események, amiket nem tudsz irányítani, és feszült, lehangolt vagy tőle.

Kell-e egyáltalán ilyenkor boldognak lenni?
A rövid válasz az, hogy nem. Nem KELL sem boldognak lenned, sem semmilyen más érzést kötelezően megélned. Minden érzés megengedhető, ami éppen akkor az élethelyzetedből adódik. Tudd, hogy minden érzésednek és szükségletednek van létjogosultsága! A boldogság nem arról szól, hogy hazudsz magadnak, vagy a homokba dugod a fejed és struccpolitikát folytatva azt mondogatod magadnak, hogy most minden jó, minden csodálatos.

Figyeld meg az érzéseidet!
A boldogság az, hogy megfigyeled az érzéseidet és elfogadod azokat. El is hagyhatod magad, vagy akár tombolhatsz is, ha ezzel nem ártasz a környezetednek. Lehetsz szomorú, csalódott és közben nagyon együttérző is magaddal. Amikor befelé figyelsz, nevezd meg az érzéseidet, mondd ki őket, és így valamelyest eltávolodhatsz tőlük. Nem azért mert el KELL távolodni tőle, hanem mert egy idő után, érthető módon, szeretnéd magát az érzelmi fájdalmat kitenni az életedből. Fontos, hogy nem magát a helyzetet, és nem is magát az érzést, hanem a fájdalmat, ami mögötte van. Ha felveszed a megfigyelő szerepét, akkor mindez sokkal könnyebbé válik. Ha nemcsak az érzéseidet, hanem a szükségleteidet is felismered, akkor pedig nyert ügyed van.

Mondok egy egyszerű példát: éjjel ébren voltam a kislányom torokfájása miatt, és harmadszorra keltünk fel orrszívó-porszívózni. Ő is nagyon nyűgös volt, és én is minden voltam, csak épp boldog nem. És nem is kell ilyenkor boldognak lenni. Ha már eleve nem kényszerítesz magadra semmit, akkor sokkal közelebb kerültél a boldogsághoz.

Mitől leszel elégedett?
Először is, figyeld meg az érzéseidet, a szükségleteidet, és fogalmazd meg ezeket. Aztán legyél együttérző saját magaddal. Sokszor abba a csapdába esünk, hogy mindenkivel empatikusak vagyunk, csak saját magunkkal nem. Ezek nagyon fontos lépések, és tudd, hogy bármikor dönthetsz úgy, hogy változtatsz, hogy elkezded magad szeretni, és átírni, ami benned van. Fogadd el a helyzetet, és ez segít majd, hogy a jelenben maradj.

Kerülj közelebb a belső tudatosságodhoz
A nehéz helyzeteket és érzéseket át lehet ölelni, és ezzel a technikával egy idő után észreveszed, hogy automatikusan bekapcsol a belső tudatosságod, vagy hívhatod energiának, és ez viszont mindig ott van, mindig jelen van, és mindig boldog. Nem amiatt, mert épp valami jó dolog történt, hanem mert itt vagy, és éled az életet. Talán már te is megtapasztaltad, hogy a legnehezebb helyzetekben jön egy érzés, nevezheted belső békességnek, vagy kegyelemnek a pillanatot, amikor mintha megpihennél.
Egy szó, mint száz, nem kell mindig boldognak lenni, semmilyen érzés nem kötelező, csak legyél magaddal együttérző, elfogadó, és akkor sokkal könnyebb az adott helyzetet is elfogadni. Ilyenkor kikönnyülnek a nehéz érzések, amiket aztán magadba engedhetsz, együtt lehetsz velük, anélkül hogy hadakoznál ellenük. Ez az érzelmi tudatosság, vagy ha úgy tetszik, a szív bölcsessége.

***

50 ÓRÁS ONLINE BOLDOGSÁG COACHING TOVÁBBKÉPZÉS INDUL COACHOKNAK, PSZICHOLÓGUSOKNAK, MENTÁLHIGIÉNÉS SZAKEMBEREKNEK ÉS MÁS SEGÍTŐ TERÜLETEN DOLGOZÓKNAK – BOLDOGSÁG COACHING ESZKÖZTÁRRAL

Online Boldogság Coaching Továbbképzés