Mit tegyél, ha stresszes, feszült vagy?

Mit tegyél, ha stresszes, feszült vagy?

Írta: dr. Gulácsi Bernadett

Mindenki volt már stresszes életében, úgyhogy ebben a cikkben azt mutatom meg, mi ilyenkor a legfontosabb teendő. Először is, az már nagyon jó, ha észrevetted, hogy zaklatott vagy. Ilyenkor azt tapasztalhatod, hogy felgyorsul a szívverésed, a beszéded hadaróvá válik, akár gesztusokkal is tarkított, és folyamatosan cikáznak a gondolataid. Ez általában akkor fordul elő, ha jön egy nehezebb élethelyzet vagy sok a megoldandó probléma és kihívás az életedben.

Minden szinten kezeld a helyzetet
Ilyenkor érdemes holisztikusan kezelni a helyzetet, és többféleképpen beavatkozni: mentális, gondolati szinten, lelki, illetve fizikai szinten is.
Fontos tudnod, hogy a stressz bizony fizikai tünetekkel is jár: felgyorsul a pulzusod, verejtékezel, zsibbad vagy izzad a tenyered, és akár emésztési problémák vagy alvászavar is kísérheti ezt az állapotot. Sőt, még komolyabb esetben szorongás, pánikroham és sok minden más is előfordulhat.
Ha azt veszed észre, hogy a fenti tünetek napok, vagy akár hónapok óta visszatérően jelentkeznek, akkor amennyire lehet próbálj meg egyensúlyra törekedni. Nemcsak a hétvégén vagy nemcsak nyaraláskor, hanem a mindennapokban is. Próbálj meg a napi rutinba is beépíteni egyszerű, rövid légzőgyakorlatokat, vagy a belső mosoly gyakorlatot, vagy csak kezdj el mosolyogni, mert ez rád és a szervezetedre is visszahat.

Csendesítsd el az elméd
Tudom, hogy ezt mondani könnyebb, mint megtenni, de sokat segíthetnek az éberség-jelenlét gyakorlatok. Helyezd át a fókuszt az érzéseidről, gondolataidról a jelenre, érkezz meg abba a pillanatba, ahol éppen vagy. Kezdhetsz egy autogén tréninggel, hogy ellazuljon a tested, sétálj egy kicsit, menj ki a friss levegőre. Figyeld meg, amit az érzékszerveiddel tapasztalsz, látsz, hallasz, tapintasz, esetleg ízlelsz. Ezek nagyon egyszerű, apró dolgoknak tűnnek, de rendkívül hatásosak, és nem kell rászánnod egy órát, elég néhány perc, és bárhol elvégezheted mindenféle eszköz nélkül. Tudatosítsd, hogy ezek a lehetőségek mindig a rendelkezésedre állnak.

Nem kell feltétlenül stresszelned
Vedd észre a stressz jeleit, hogy feszült vagy, de tudatosítsd, hogy ennek nem kell feltétlenül így lennie. Tudd, hogy annak a feszültségnek következményei lesznek, de erre fel tudsz készülni. Rendben van, ha azt mondod, most rákapok egy feladatra, mert érdekes, ugyanakkor vedd figyelembe, hogyha mondjuk azt reggeltől estig csinálod, akkor nehezebben alszol majd el, mert ez fog pörögni az agyadban. Ha kevesebbet vagy rosszul alszol, fáradtabb leszel, a feladat elvégzése is lassabban megy, és ez újabb stresszt generál. Ez egy ördögi kör, és ebbe jó, ha nem kerülsz bele.

Napközben is állj meg, pihenj, kapcsolódj ki, és nézd meg, hogy mi férkőzik be a gondolataidba. Figyeld meg, hogy mit érzel, fogalmazd meg, hogy valójában mire lenne szükséged. Ebben sokat segíthet akár egy önismereti folyamat, egy coaching, vagy ha épp a múltat kell ehhez helyre tenni, akkor pedig egy terápiás folyamat. Ezek nem egyik percről a másikra hoznak eredményt, de elképesztően hatékonyak.

Ne várd meg, amíg teljesen kimerülsz
Ha tudatos vagy, akkor meg fogod tudni állítani a folyamatos pörgést, és nem égsz ki, nem szorongsz majd. Ne legyints a fizikai tünetekre, avatkozz be! Mozogj, táplálkozz egészségesen, ha nem alszol jól, akkor azt is kezeld, mert hosszú távon ezekkel őrizheted meg a fizikai és a mentális egészségedet.

A pozitív stresszről
Fontos, hogy tudd, létezik pozitív stressz, de a sok jó dolog is el tudja vinni a fókuszodat, és felpörgethet. Ha úgy érzed, engedd bele ebbe magad, de legyenek meg az eszközök és technikák, amelyekkel kiegyensúlyozhatod ezeket a kilengéseket, ha már nem érzed jól magad a felfokozott állapotban. Minél kisebbek ezek a kilengések, annál könnyebb visszatalálni az egyensúlyhoz.
De hát az élet épp akkor élet, ha vannak benne kilengések.
Ilyenkor segít a tudatosság, a meglévő eszközök használata, és egyfajta szemléletváltás, vagyis próbálj magával az élettel is megengedőbb, elfogadóbb lenni. A nehézségeknek és a nehéz érzéseknek is megvan a létjogosultsága, próbáld meg ezeket átölelni, engedd magadba, vagy ha épp ki kell tenni, tedd ki.
Legyél tudatos az érzelmeidre, a mentális állapotodra, az egészségedre, és akkor kiegyensúlyozott, harmonikus és boldog életet teremthetsz magadnak

***

50 ÓRÁS ONLINE MINDFULNESS COACHING TOVÁBBKÉPZÉS INDUL COACHOKNAK, PSZICHOLÓGUSOKNAK, MENTÁLHIGIÉNÉS SZAKEMBEREKNEK, PEDAGÓGUSOKNAK ÉS MÁS SEGÍTŐ TERÜLETEN DOLGOZÓKNAK – A KÉPZÉS TANANYAGA AZ ONLINE MINDFULNESS TANFOLYAMOT IS TARTALMAZZA

Online Mindfulness Coach Továbbképzés