Mindfulness Coach képzés

10 KÉPESSÉG, AMIVEL EGY JÓ MINDFULNESS COACHNAK RENDELKEZNIE KELL

A jelenben lenni a legnagyobb kincs számunkra, mivel ilyenkor tudjuk igazán megélni önmagunkat és életünket. A mindennapokban sajnos ezt nem könnyű elérni, számtalan hatás ér minket, többek között próbálunk a munkában és a magánéletünkben is megfelelni. Ilyenkor rengeteg érzés és gondolat kavarog bennünk, amik elviszik a fókuszt az igazán fontos dolgokról és a jelen pillanat megéléséről, élvezetéről.

A Mindfulness Coaching során segítjük a klienseinket a belső és külső harmónia megteremtésében: egységben lenni önmagukkal, elengedni a hiányérzetet, folyamatos agyalást, múltban vagy jövőben élést és támogatjuk, hogy a tudatosan a jelenben éljenek, szeretetben, örömben kiteljesedve. Alkalmazunk éberségfokozó gyakorlatokat, relaxációt, meditációt és sok egyéb eszközt. Szemléletmódunk a szerető kedvesség, ítélkezésmentesség és elfogadás.

Ahhoz, hogy mindez valóban tisztán és jól működjön, illetve igazán tartós átalakulást hozzon, egy Mindfulness Coachnak rendelkeznie kell az alábbi tudással, kompetenciával, szemléletmóddal és személyiséggel.

  1. Egy profi Mindfulness Coachnak ismernie kell a coaching alapjait, szemléletmódját, kompetenciahatárait, etikai elveit és magabiztosan kell használni a coaching kérdéseket, eszközöket.
  2. Az alapismeretek közé tartozik továbbá a Tudatos Jelenlét (Mindfulness) fogalma, módszere és megteremtésének, eléréseinek eszközei, melyeket alkalmazni is szükséges a mindennapokban és a szakmai életben.
  3. A hiteles munkához elengedhetetlen az önismeret, érzékenység és szakmai alázat. Ez azonban még nem elegendő! A szerető kedvesség, ítélkezésmentesség és elfogadás kifejlesztése a coach életében és a coaching során ugyanennyire fontos.
  4. A Mindfulness Coachingnak van egy speciális protokollja, ami eltér a hagyományos life coachingétól, kiegészül más technikákkal, fókuszokkal, kérdésekkel, célokkal. A jó coach ezeket is ismeri és használja.
  5. A coach és a kliens jelenlétének megteremtése a coaching ülések során szintén fontos részét képezi a folyamatnak, ezt is ügyesen kell tudni alkalmaznia egy Mindfulness Coachnak.
  6. A Mindfulness Coaching során számtalan éberség és jelenlét fokozó gyakorlatok végzünk, megfigyeljük a testi érzeteket is. A profi coach ezeket ismeri és gyakorlottan alkalmazza.
  7. A Mindfulness Coachingnak fontos részei a légzőgyakorlatok, a relaxációs, vizualizációs és meditációs technikák, amelyek biztonságos alkalmazása nélkülözhetetlen kompetencia.
  8. A coaching során foglalkozunk érzések megfigyelésével, tudatosításával, átalakításával – az ezekben való jártássag szintén elengedhetetlen egy profi Mindfulness Coach részéről.
  9. Gondolataink megfigyelése, tudatosítása, az elme elcsendesítése talán a legnehezebb mindannyiunk számára és sokszor ez adja a legnagyobb változást. A Mindfulness Coaching során ebben is nagy jártássaggal kell rendelkezni a coachnak. Ennek elsajátítása természetesen nem elméleti szinten, hanem csak saját élményű tapasztalati tanulás útján történhet meg.
  10. Végül a jó coachnak tisztában kell lennie a pozitív pszichológia alapjaival, VIA karaktererősségekkel és boldogságfokozó technikákkal, mert ezek is alkalmazhatók a coaching során.

Ha Te is szeretnél szakmailag és emberileg is hiteles, profi Mindfulness Coach lenni és elfogadó, szeretettel teli légkörben dolgozni, akkor a Mindfulness Caoching Módszertan és Eszköztár Neked szól. Tudj meg róla többet ide kattintva!

Hozzászólás