indulj el az úton

10+1 gyors tipp, hogyan tűzd ki és valósítsd meg céljaidat

Az új év mindenkinél változásokat indít be, kitűzzük az idei céljainkat, fogadalmakat teszünk, de a korábbi évek alapján tudjuk, hogy ezek megvalósítása sokszor elmarad. A mindennapi teendőink elveszik a fókuszunkat és a lelkesedésünk, motivációnk alábbhagy. Ennek sokszor az az oka, hogy nem a megfelelő célokat tűztük ki, illetve nem a saját jóllétünket tesszük az életünk középpontjába.

Hogyan lehet valódi célokat úgy kitűzni, hogy meg is valósítsuk őket?

Ebben kívánok Neked segíteni 10+1 gyors tippel. Ha ezeket követed, év végén végre elégedetten tekintesz majd vissza a 2019-es évre. 🙂
  1. Teremts magadnak egy szabad órát, amikor senki nem zavar, nem csöng a telefon, csak önmagadra figyelsz. Írd össze három oszlopban, hogy ki szeretnél lenni (milyen ember), mit szeretnél megvalósítani az életedben és mit szeretnél birtokolni! Hagyd, hogy a válaszok tényleg belülről érkezzenek és írj fel mindent, ami eszedbe jut! Ne korlátozd magad azzal, hogy “ez lehetetlen” vagy “úgysem sikerül”! Meglepő dolgok kerülhetnek ilyenkor elő. 🙂
  2. Most gondold végig, hogy a listán szereplő céloktól valóban boldogabb leszel-e! Azokat hagyd a listán, amelyek melegséggel töltik el a szívedet, ha rá gondolsz.
  3. Ezután figyeld meg, hogy minden életterület szerepel-e a listádon: család, barátok, párkapcsolat, munka, bőség, énidő, hobby, önbizalom, hit, személyes fejlődés, spiritualitás stb. Ha szükségesnek érzed, egészítsd még ki a céljaidat!
  4. Figyelj arra, hogy céljaidat mindig pozitívan fogalmazd meg, legyenek konkrétak és ideális esetben mérhetőek. Válaszod meg azt a kérdést, hogy honnan fogod tudni, ha elérted a célod!
  5. Ezután válaszd ki először az 5 legfontosabb célod, ami előre vinné az életedet! Ha elkészült a listád, keresd meg az 5 közül azt az egyet, ami legjobban megérint! A szívedre hallgass és jól fogsz választani. 🙂
  6. Most ezzel az egy céllal foglalkozz! Sokszor azért nem haladunk a terveinkkel, mert túl sok minden elviszi a fókuszunkat. Írd össze tehát, hogy mit fog adni neked ez a célod, mi a motivációd, hogyan fogod érezni magad, ha megvalósult, a terved. Ezt folyamatosan nézd át, hogy fenttartsd a lelkesedésed.
  7. A kiválasztott célod eléréséhez tűzz ki részcélokat, mérföldköveket. Így sokkal könnyebb lesz átlátnod az utat és megünnepelned a részeredményeket.
  8. Írd össze mit lehetne tenni a célod eléréséhez! Gyűjts ötleteket, gondolod végig, mások hogy csinálják és te mit javasolnál valaki másnak hasonló helyzetben. Sokszor másoknak könnyebben tudunk tanácsot adni, mint a saját helyzetünkben. Vedd figyelembe, hogy milyen erőforrásaid állnak már rendelkezésre (tudás, tapasztalat, idő, pénz, külső segítség) és mire lesz még szükséged.
  9. Válaszd ki, hogy a fenti lépésekből mit fogsz megtenni és készíts hozzá pontos akciótervet! Határozz meg egymásra épülő lépéseket időpontokkal. Gondold végig előre azt is, hogy ha egy nehézség jön, akkor mit fogsz tenni.
  10. Kezd el megvalósítani a leírt feladatokat és tekints úgy a célodhoz vezető útra, mint egy izgalmas kalandra!

+1. Segítővel az egész folyamat könnyebb, gyorsabb, hatékonyabb!
Fordulj coachhoz, aki segít végiggondolni céljaidat és a megvalósításhoz szükséges lépéseket.

Ha erre nincs időd vagy anyagi kereted, akkor pedig ajánlom az Online Önismereti, Self-Coaching Tanfolyamunkat, ahol külön fejezetet szentelünk a Célkitűzés és Akcióterv készítésnek.

A tanfolyamról további részleteket ITT találsz.

Hozzászólás