Önazonos működés

5 kérdés a mester szupervizorhoz

A leghatékonyabb szakmai személyiségfejlesztő hivatást bemutató sorozatunkban Wiesner Zsóka senior szupervizort faggattuk.

1. Mit jelent számodra a szupervízió?

A szupervízió az önreflektív tanulás tere, egy bizonyos idő után életforma, önreflektív életmód is. Sokszor rajtakaptam már magam, hogy a reflektív kérdések nem csak szupervíziós helyzetben jutnak eszembe, hanem iránytűként sok magánéleti pillanatban is segítik az eligazodást.
A szupervízió időt ad a gondolatoknak, érzéseknek, távolságot teremt, és megkönnyíti ezáltal a külső történések és a belső átélés kapcsolódását, hozzásegít az önazonos működéshez.

2. Hogyan került az életedbe a szupervízió?

Sok évvel ezelőtt tolmácsként fordítottam egy előadást a szupervízióról, és rögtön éreztem, hogy egy fantasztikus dologról van szó, amit közelebbről is meg szeretnék ismerni. Az előadást több beszélgetés követte, majd a Kasseli Egyetem tanszupervizora, Toni Müller szupervíziós folyamatot is indított Magyarországon, ahol szintén én fordítottam a beszélgetéseket, és ahol végérvényesen elköteleződtem a szupervízió mellett.

3. Melyek a legfontosabb mérföldköveid szupervizorként?

1990-ben iratkoztam be a Kasseli Egyetem szupervizor szakára Németországban, gyakorlatilag azóta foglalkozom szupervízióval. A kilencvenes években aktív részese voltam a szupervizor szakma magyarországi meghonosításának, egyik alapítója a szupervizor képzésnek, az első szupervíziós egyesületnek.
Az eltelt évek alatt több mint ezer szupervíziós óra van mögöttem, dolgoztam profit szervezetektől kezdve (Audi, Bosch) civil szervezeteken át (LESZ Lelki Telefonsegély Szolgálat. OKIT) különböző, többnyire EU-s pályázatokon keresztül a szociális intézményekig, a szakmai élet számos terepén, emellett 1998 óta vagyok aktív kiképző, tanszupervizor, egyetemi oktató.

4. Kiknek segít leginkább a szupervízió és milyen témákban?

Leginkább coachoknak, segítő területen dolgozóknak, de valamennyi emberekkel foglalkozó szakembernek életmentő lehet a megfelelő időben feltett jó kérdés és a távolságot teremtő beszélgetés, mert segít tisztábban látni a bevonódás megjelenését, és tükröt tart, amiben megláthatunk, tudatosíthatunk számtalan látszatra apróságnak tűnő dolgot, amik azonban mégis befolyásolják a munkahelyi, szakmai jól-létet (well-being). A szupervízió fejleszti a személyes és a szakmai hatékonyságot, és megóv a kiégéstől.

5. Felidéznél egy olyan esetet, amikor a szupervízió nagy változást hozott a kliens életében?

Egy szívet melengető eset jut rögtön eszembe: egy csoport folyamatban az egyik esetet egy mese segítségével dolgoztuk fel. Gondolkodtunk a mesehősökről, mindarról, ami történik velük, párhuzamba állítva a mese főhősének és az esethozónak a történetét. Ránéztünk arra is, hogy merre vezet vajon a főhős útja, mi lehet a következő lépés? A folyamat lezárulta után három évvel az utcán összefutottam az egykori esethozóval, aki boldogan újságolta, hogy azóta mesékkel foglalkozik, meseterapeuta lett, és az a régi beszélgetés indította el ezen az úton.

Ha neked is szükséged van új látószögekre, most egyéni vagy csoportos szupervíziós folyamatba is jelentkezhetsz Akadémiánkon!

További információ:
https://coachingandlove.hu/kepzesek/szupervizio/

felső szegély szív

Wiesner ERzsébet

alsó szegély
Wiesner Erzsébet

Wiesner Erzsébet

szenior szupervizor, coach, egyetemi oktató, mentálhigiénés szakember, családterapeuta-jelölt

Hiszem azt, hogy a XXI. század egyik leghatékonyabb fejlesztő, támogató eszköze a hozzáértő beszélgetés.

Többféle szakmát elsajátítottam, német-magyar szakos tanár, tolmács, mentálhigiénés segítő szakember és coach lettem, de a hivatásom immár több mint 25 éve a szupervízió. Autogén tréning módszerben, Gendlin-féle fókuszolásban tréner vagyok, elvégeztem a családterápiás képzést, coachinggal 2004 óta foglalkozom.

2010-ig a Károli Gáspár Református Egyetem szupervizor képzésének szakmai felelőse voltam, jelenleg vállalkozóként kísérek szupervíziós és coaching folyamatokat, tartok család- és párkapcsolati konzultációt.  

2014 óta a Magyar Szupervizorok és Szupervizor-Coachok Társasága (MSZCT) elnökeként is dolgozom.