A coach legfontosabb kompetenciái

Él benned egy coach? – Avagy a nagy coaching-hatás!

Egy profi segítő már a jelenlétével képes hatni, pihe-puha támogató légkört teremteni, hallgatásával kapukat nyitogatni. Jól kezeli a saját érzéseit, bátorít, felderít, megerősít, kérdez. Új tudásra bíztat, szorgalmazza az aktív kísérletezést. Szerencsére mindez tanulható – akár online formában is.

Amikor az online konzultációkon a hallgatóknak össze kell gyűjteniük, mitől lesz valakiből jó coach, általában ezek a fogalmak landolnak a közösben: megértő, jó hallgatóság, empatikus, tudatos, kiegyensúlyozott, nyugodt, jó megfigyelő, harmóniában van, hiteles, kellemes megjelenésű, határozott, jól kommunikál, jól képzett és folyamatosan tanul, tapasztalt, kompetens, széles látókörű, látja az összefüggéseket, pozitív kisugárzású, etikus és képes a megújulásra. Egy igazi szuperlény. Vagy mégsem?

Út a mélységekig
Joggal érezhetjük azt, hogy ezek a képességek nem lehetnek meg egyetlen emberben. A coach is élhet át nehéz időszakokat, kerülhet krízisbe. A coachnak is lehet rossz napja, sőt hibázhat is, de azt mindenképp ismernie kell, hol húzódnak a saját kompetenciahatárai, vagyis mi az a határvonal, amíg segíteni tud valakinek. Ehhez pedig jól kell ismernie a segítő szakmákat és azok különbözőségeit.
Ha a szigorú definíciót vesszük alapul, a kompetencia nem mást jelent, mint a tudás gyakorlati megvalósítását. Hozzáértést, alkalmasságot, ügyességet, szakértelmet, alkalmazásképes tudást. A lényeg a tudatosság megteremtése és az, hogy mekkora kíváncsisággal vetjük bele magunkat az ismeretlen felfedezésébe. De soha nem tudunk mélyebbre menni annál, ahol éppen tartunk a saját fejlődésünkben.

Gyakorlat teszi…
Rengeteg kompetencia van, amelyre a profi működéshez szükség van. Fontos a tapasztalat, a szakmaiság és természetesen a személyiség is. Nézzük meg őket kicsit közelebbről.
A szakmai kompetenciák közül az elsődleges, hogy ismerjük, tanuljuk meg a szemléletet, a coaching teljes folyamatát, illetve a kérdezéstechnikát, amit persze jókor is kell bevetni – a megfelelő időben és a megfelelő helyen. A rutin abban is segít, hogy jól kezeljük a nehézségeket, és ki tudjuk hallani, hogy miről szól a kliens témája. Ezzel is foglalkozik az Online Life és Business Coach képzés.
A tapasztalatszerzés rengeteg gyakorlást jelent, ami segít a rutin megszerzésében, ezért érdemes minél előbb elkezdeni gyakorolni a tanultakat olyan személyekkel, akik számára mi valóban fehér vásznak vagyunk, vagyis nem ismernek minket közelről. Gyakorló partnernek családtagot, barátot, rokont választani nem ideális. Ehhez pedig alaptartozék az önismeret, aminek nincs olyan pontja, ahol azt gondolhatjuk, hogy már mindent tudunk.

Használd jól az együttérzést!
Alapvető coach kompetencia, hogy mennyire tudunk figyelni a másikra, mekkora bennünk a nyitottság és az elfogadás. Emellett legyünk türelmesek, rugalmasak, tartsuk kézben a folyamatot, hiszen ez is a coach dolga. Szintén fontos kompetencia az empátia és az érzelmi intelligencia. Az együttérzés adagolása is fontos, meg kell tanulnunk jól használni. Nem azzal segítjük a másikat, ha vele együtt zokogunk, hanem ha képesek vagyunk empatikusan kísérni és visszajelzéseket adni neki. A coachnak abban kell támogatnia a kliensét, hogy rálásson, mire tud támaszkodni a nehéz helyzetekben (is).
Ha szeretnél mélyebben megismerkedni ezzel a hivatással, először azt kell tudatosítanod, mivel rendelkezel már a kompetenciák közül, és melyek azok, amelyeket még fejlesztened kell. Az Online Life és Business Coach képzés biztos alapokat ad, valamint rengeteg lehetőséget az önismeret fejlesztésére és a coaching gyakorlására. Így válhatsz „hatásos”, vagyis kompetens szakemberré.

Miért válaszd az Online Coaching Tanfolyamot?

  • mert elsőként kezdtünk Magyarországon online coach képzést tartani, amelyben már 5 év tapasztalatunk van
  • a saját időbeosztásodban, időbeni korlátozás nélkül sajátíthatod el a coaching szemléletet, folyamatát, eszközeit
  • megismerheted a módszertant és a profi coaching technikákat
  • egy lelkes, támogató közösség része lehetsz egy zárt Facebook csoport tagjaként, ahol felteheted a szakmai kérdéseidet
  • a 25 részes videótanfolyam több, mint 4 órányi lényegre törő információt tartalmaz, amelyhez írásos tananyagot is kapsz
  • coaching esettanulmányok színesítik a képzést
  • ha a prémium csomagot választod, lehetőséged nyílik 10 alkalommal élő Zoom konzultáción részt venni
  • a záró dolgozat megírását követően magyar és angol nyelvű Tanúsítványt állítunk ki számodra
  • megtudhatod, hogyan építheted fel az énmárkádat ezen a területen, betekintést nyerhetsz a piaci lehetőségekbe és ötleteket kapsz a vállalkozás indításához
  • az egész tanfolyamon szeretetteljes, inspiráló légkört tapasztalhatsz
  • …ráadásul most mindezt kedvezményes áron éred el!

További információkért kattints az alábbi linkre:

https://coachingandlove.hu/kepzesek/online-coaching-tanfolyam