Mitől népszerű a coaching?

Miért ilyen népszerű a coaching? És kiből lesz sikeres coach?

Nagyon divatos lett napjainkra a coach szakma, rengeteg képzésről és coachról lehet hallani. A világ legnagyobb motivációs trénerének, Brian Tracynek is 150 coach dolgozik. De mit is jelent a coaching? Miért ilyen népszerű? És mitől függ az, hogy valakiből sikeres coach lesz-e? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A coaching egy inspiráló, fókuszált segítő beszélgetés

A coaching egy segítő beszélgetés, amelynek célja a kliens támogatása az őt foglalkoztató magánéleti vagy szakmai témában. A coaching során a coach teljesen a kliensre figyelve, reflexiós kérdésekkel együttgondolkodik vele, segíti jelenlegi helyzete megértésében, céljai feltárásában és megvalósításában. Perspektívát váltunk, feltérképezzük erőforrásiankat, tudatosítunk és eszközöket kapunk a későbbi nehéz helyzetek megoldásához, kezeléséhez is. A coaching mindig egy folyamat, amely nagyon inspiráló! Önismeretet és önmegértést ad. Hangulata pozitív és szeretettel teli.

Népszerűségének oka a hatékonyága és pozitív, energetizáló hangulata

Aki valaha volt már coachnál vagy dolgozott coachként, az megtapasztalta milyen érzés, amikor érdek nélkül hallgatnak minket és teljesen ránk figyelnek. Együttgondolkodunk a minket foglalkoztató kérdésekről, őszinte, bizalmi légkörben.

A mindennapi életünkben során sajnos nagyon kevés olyan helyzet adódik, ahol igazán megfelelés és elvárások nélkül önmagunk lehetünk, amikor csak rólunk szól egy beszélgetés és a másik fél érdek nélkül, tiszta segítő szándékból figyel, kérdez, hallgat. Éppen ezért értékelődnek fel azok a helyzetek, ahol ezt megtapasztalhatjuk. Úgy gondolom, hogy ez adja a coaching lényegét és varázserejét, ebben a nyitott, nyugodt, bizalmi térben történnek a csodák. Jó ebben a szeretetteljes, tiszta légkörben benne lenni munkánkat vagy magánletünket érintő kérdéseinkkel. Megnyílhatunk önmagunk számára és közelebb juthatunk álmaink, vágyaink, lelkünk felé.

A coach ehhez a szakmai tudását, tapasztalatát, személyiségét, figyelmét és kérdéseit adja.

A coachignak számtalan előnye van:
  • hatékony, gyorsan hoz változásokat az életünkben
  • nemcsak a múltban időzünk, hanem a jelenre és jövőre fókuszálunk
  • időt fordíthatunk általa önmagunkra
  • nem vagyunk egyedül benne
  • osztatlan figyelemben lesz részünk
  • elgondolkodtató kérdéseket kapunk
  • mélyül önsimeretünk
  • több életterülettel is foglalkozunk
  • inspirálódunk
  • megvalósítjuk céljainkat
  • több lesz az energiánk, lendületünk
A sikeres coaching munkához a coach részéről önismeret és megfelelő szakmai tudás szükséges

Ahhoz, hogy valaki sikeres legyen coachként, több összetevő szükséges. A legfontosabb a a coach személyisége, a figyelem, kedvesség, empátia, érzékenység, amellyel kísérni tudja kliensét a folyamatban. Ha ezzel rendelkezik valaki, akkor egy színvonalas képzésben tapsztalt oktatóktól megtanulhatja a coaching folyamatát, módszertanát és segítséget kap szakmája gyakorlásához. A harmadik összetevő a tapasztalat, ehhez el kell kezdeni gyakorolni már a képzés alatt! És végül elengedhetetlen a folyamatos önismereti munka, amellyel egyre jobb szakemberré válunk. Saját magunk megértésével, a bennünk lévő univerzális tudáshoz is közelebb kerülünk, amelyet klienseink szolgálatába tudunk állítani.

Ha Te is ilyen munkára vágysz és szeretnél szakmailag felkészült coach lenni, akkor tanulj profi oktatóktól, inspiráló légkörben, sok gyakorlással! A Life és Business Coach képzésünk alatt nemcsak egy új szakmát sajátítasz el, hanem egy önismereti folyamat részese is leszel és csatlakozhatsz egy remek coach közösséghez!

Jelentkezz most, csatlakozz csoportunkhoz!

Hozzászólás