Miért jó coachként dolgozni

Miért jó coachként dolgozni?

Írta: dr. Gulácsi Bernadett

A mai cikkben arról mesélek, hogy miért jó coachnak lenni. Tizenöt éve dolgozom ebben a szakmában, tíz éve vagyok szupervizor, és nyolc éve vezetem a coaching akadémiát. Ez idő alatt rengetegen kérdezték meg tőlem, hogy mit szeretek a coachingban, miért jó coachnak lenni, illetve a hallgatóink, vagy a nyílt napokra látogató érdeklődők azt kérdezik, ők miért legyenek coachok, mi a jó ebben.

Miért népszerű a coaching?
Nagyon sokan választanak coach képzéseket, el is végzik azokat, persze nem lesz mindenkiből coach. Nos, miért ennyire népszerű ez? Nyilván az egyik ok az, hogy segítesz másoknak. Persze nekünk is jó, amikor valakit coacholunk. De miért?
Szerintem nagyon fontos, hogy amikor érkezik hozzánk egy kliens, akkor betekintést nyerünk az életébe. Valaki bizalmat szavaz nekünk, megosztja az érzéseit, a gondolatait, akár azokat is, amiket nemhogy mással nem osztott meg, még önmagának sem vallotta be. Tehát nyilván felemelő benne lenni ebben a bizalmi légkörben. Ezenkívül megismerhetünk egy új embert, általa új világokba nyerhetünk bepillantást. Ez egy fantasztikus lehetőség, és ebből te is nagyon nagyon sokat tanulhatsz.

Adni mindig öröm
Természetesen az is remek, hogy támogathatsz valakit az adott élethelyzetében, segíted feloldani az elakadását, és megadhatod neki mindazt a figyelmet, amit valószínűleg máshol nem kap meg, vagy nem tudja megteremteni a maga számára, mert a mindennapokban annyi feladat, annyi tevékenység van: a munka, a család és a mindennapok úgy általában, hogy kevés idő marad arra, hogy igazából befelé figyeljen az ember. Hatalmas élmény abban segíteni a hozzánk fordulót, hogy közelebb kerüljön önmagához, meghallja a saját érzéseit, gondolatait, a lelkének a szavát, hogy ráláthasson az adott élethelyzetére egy másik perspektívából, és hogy van valaki, aki együtt tud vele gondolkodni.

Tiszta kapcsolódás
Ezekben a helyzetekben ott a bizalom, az elfogadás, az ítélkezésmentes, szeretetteljes légkör. Ebben mindenkinek jó benne lenni, a kliensnek is, és nekünk is. Ezek a tiszta kapcsolódások, a csoda pillanatai. Ilyenkor teljesértékűen jelen vagy, persze nyilván akkor, ha jól végzed a dolgod, és coaching közben minden figyelmed a másikra irányul. Ezek a mély beszélgetések és kapcsolódások gyógyítóak a kliensed számára is, de valójában számodra is. Ebben a jelenlétben nagyon tisztán áramlik az energia.
Minden ilyen pillanat valódi csoda.

A figyelem gyógyít
Én hálás vagyok minden egyes coaching szituációért, hálás vagyok a klienseimnek, akik megtisztelnek a bizalmukkal, mindegy, hogy ez egy egy rövidebb találkozás, vagy egy hosszabb folyamat. Sokszor a figyelem a legtöbb, amit adni tudunk.
Előfordul, hogy coachként mi magunk várjuk, hogy legyenek nagy felismerések, tűzijáték durranjon a coaching során. De nem mindig erre van szükség, nem feltétlenül ettől lesz jó és sikeres egy coaching folyamat. Nem is az a cél, hogy elsírja magát a kliensünk, mert akkor történik valami, hanem magáért a kapcsolódásért és a jelenlétért. Ha közben azt látod, hogy a kliensednek megváltozik az élete, jönnek a felismerések, pozitív dolgok történnek vele, jobban meg tudja valósítani önmagát, akkor azért legyél hálás, hiszen beengedett az életébe.
Coachnak lenni egy nagyon szép szakma, igazából egy szemléletmód és egy életforma is, amit az üléseken kívül is gyakorolsz, beépítesz a mindennapjaidba és viszel tovább. Én azt mondom, mindenképpen érdemes megtanulni és kipróbálni ezt a szakmát.

***

EXKLUZÍV, KISCSOPORTOS LIFE ÉS BUSINESS COACH KÉPZÉS INDUL 120 ÓRÁBAN, MAGYAR ÉS ANGOL TANÚSÍTVÁNNYAL BUDAPESTEN

Life és Business Coach Képzés Budapest

***

EXKLUZÍV, KISCSOPORTOS LIFE ÉS BUSINESS COACH KÉPZÉS INDUL 120 ÓRÁBAN, MAGYAR ÉS ANGOL TANÚSÍTVÁNNYAL GYŐRBEN

Life és Business Coach Képzés Győr