boldog párkapcsolat

PÁRKAPCSOLATOK A COACHINGBAN – NEKED IS TÉMÁD?

szerző: Wiesner Erzsébet, Gáspár Gabriella

boldog párkapcsolat

A párkapcsolatban élők gyakran stresszként élik meg, amikor áthaladnak egy-egy fejlődési, átalakulási szakaszon. Ismerkedj meg ezekkel a szakaszokkal Te is, less bele képzési tematikánkba és máris kiderül, neked szól-e családi és párkapcsolati coach továbbképzésünk. 

Párkapcsolataink dinamikájában, működésében meghatározóak a kisgyermekkori tapasztalatok és ezek érzelmi lenyomatai, mert felnőttként jócskán átszínezhetik a viselkedésünket. Minden életciklusban más és más feladatokat kell megoldanunk, és ezek az egymásra épülő szakaszok egyre több, bonyolultabb elemet tartalmaznak. Ha az egyik szakasz feladatát nem tudjuk megoldani, azt visszük magunkkal tovább. A kapcsolati konfliktusok fő forrása legtöbbször az, hogy az egyik, vagy akár mindkét fél elakadt valamelyik fázisban. Coachként abban tudunk segíteni a pároknak, hogy beazonosítsák ezeket az elakadásokat és tovább tudjanak lépni a következő életciklusba. Apárkapcsolati tudatosság fejlesztése pedig segít, hogy megerősödve kerüljenek ki a krízisekből.

  1. SZAKASZ: SZIMBIÓZIS – “MI” ÁLLAPOT

Ilyenkor rózsaszín szemüvegen keresztül látják egymást a kapcsolat tagjai, és csak azokat a hatásokat engedik be, amelyek összhangban vannak a jó párkapcsolatról, házasságról alkotott képükkel. Az egyéniség háttérbe szorul a közös álom kedvéért. A Te és Mi a lényeg, az Én-határok megnyílnak, egybeolvadnak. A szimbiózis az egyik legfontosabb erőforrás.  Ehhez az érzéshez, tapasztaláshoz lehet visszatérni, amikor felüti fejét egy krízis.

Mi lehet itt elakadás? 

  • „Egyek vagyunk”

Az egyéniség és az egyediség tagadása jellemző a szimbiózis szakaszában elakadt párokra. Feltűnő a „MI” szó használata, amikor magukról beszélnek. Nincsenek lényeges külső kapcsolatok, a lélektani mozgatórugó az elhagyástól való félelem. Az itt megrekedt kapcsolatok sokszor „testvéri viszonnyá” alakulnak át. 

  • „Se veled se nélküled.” – ebben az esetben is össze vannak mosódva a felek, de ez nem állandó állapot, és nem azonos mértékű. Sem a távolodást, sem a túl közelséget nem bírják. A veszekedéseket nagy békülések követik, gyorsan eldurvuló helyzetek, sok vita, manipuláció jellemzi őket.

2. SZAKASZ: LEVÁLÁS – “ÉN” ÁLLAPOT

A különbségek felszínre hozásának időszaka. A pár tagjainak feladata, hogy nyíltan kifejezésre juttassák a másiktól különböző véleményüket, akaratukat, céljukat. A különbözőségek felismerése közben fontos fenntartani a MI érzést, az összetartozást. Itt kezdődik a jóízű vitatkozások ideje, amelyek egy másik fejlődési szakaszba visznek át.

Mi lehet itt elakadás?

  • „Ne hagyj cserben”

A pár egyik fele szimbiózist akar, a másik nagyobb szabadságot, a krízist illúzióvesztés, elégedetlenség, a romantikus fantáziák elfogyása és szorongás jellemzi. Majdnem minden pár átéli ezt, mivel nem egyszerre változnak, lépnek tovább a felek. Ha hosszan fennmarad, válásközeli helyzetet idézhet elő.

  • „Változni fogok, ha Te is változol!”

Mindketten kifejezik a saját igényeiket, szándékukat, de a másik különbözőségét nem tudják elfogadni. Sok a hatalmi harc, az igazság keresése, sokszor végül azért fordulnak szakemberhez, hogy ő döntse el, kinek van igaza.

3. SZAKASZ: AZ “ŐK” ÁLLAPOT GYAKORLÁSA

Itt történik meg annak megtapasztalása, hogy a külső értékek is tudják gazdagítani a kapcsolatot. A Mi és az Én továbbra is megvan, de megjelenik a vágy a külső megerősítésre. A kinti világ a tükör. Itt a legnagyobb a válás veszélye. 

Mi lehet itt elakadás?

– „Ne hagyj el – hagyj békén!”

Megjelenik az elhagyatottság, csalódottság, féltékenység érzése, ami a másik félből én-központúságot, türelmetlenséget, az empátia elvesztését válthatja ki. 

  • „Önmagam akarok lenni.”

Több energia összpontosul az önmegvalósításra, a kapcsolat másodlagos. Az intimitás, a lemondás az egyéniség elvesztését eredményezi, és felerősödik az ettől való félelem. Sok a versengő párbeszéd, a pár tagjainak nem egymással van baja, csak fontosnak érzik, hogy érvényesítsék a saját akaratukat.

4. SZAKASZ: ÚJRAKÖZELEDÉS – “TE” ÁLLAPOT

Visszatérés a kapcsolatba, az intimitás újraépítése, ilyenkor megint fontos lesz a másik véleménye. Az ÉN – MI harmóniája helyreáll, az adás-kapás között viszont nem kell feltétlen egyensúlyra törekedni. A kapcsolat tagjaink nincs szükségük arra, hogy „Ha te így, akkor én is így…”

Mi lehet itt elakadás?

  • „Fél lábbal kint – és fél lábbal bent”

Egyiküknek még kell a külső zsizsgés, sokallja a másik megnövekedett intimitás igényét. Fontos annak a kérdésnek az eldöntése, hogy mi a fontosabb: az autonómia, vagy a belső intimitási vágy? 

5. SZAKASZ: “ÚTBAN HAZAFELÉ” – ÉRETT PÁRKAPCSOLAT

A gyakorlás időszaka után, amikor a hangsúly az önmegvalósításon volt, ismét előtérbe kerül a kapcsolat. Megtanulják mozgósítani az érzelmi tartalékokat, és segíteni a másiknak akkor is, ha az nehéz, vagy terhes. Kialakul a valódi intimitással teli érett párkapcsolat.

***

120 órás Családi és Párkapcsolati Témakísérés a Coachingban – Coach Továbbképzésünkön előtérbe kerül az egyes szakaszokkal való munka is. A képzés személyes formában pénteki képzési napokon, online formában hétfőnként indul. Még néhány hely várja a gazdáját!

További információ: https://coachingandlove.hu/kepzesek/coach-tovabbkepzes-csaladi-es-parkapcsolati-temakiseres-a-coachingban/