Lélek, test, elme

Tedd élménnyé a tudatosságot!

Tudtad, hogy a munkahelyi stressz közel 40 millió embert érint Európában? Az előrejelzések szerint 2030-ra a kiégés első helyen áll majd a halálos betegségek listáján. Bár a testünk mindig arra törekszik, hogy visszaállítsa az egyensúlyi állapotot, nincsen könnyű dolga, amikor ennyi káros külső inger határozza meg a közérzetünket, mint manapság. A megoldás a mindfulnessben keresendő.

A mindfulness segítségével a test, a lélek és az elme egyaránt harmóniába hozható. A Mindfulness Tréning Munkafüzettel könnyedén beépítheted éberségfokozó technikáit az életedben, rendszeres gyakorlásukkal olyan új megélésekkel gazdagodhatsz, amelyektől több életöröm költözik majd a mindennapjaidba.

Fókuszáltság, mint erőforrás

Kutatások szerint a napunk majdnem felében hagyjuk a gondolatainkat csapongani. A mindfulness könnyed technikái segítenek, hogy a figyelmedet az itt és most-ban tartsd, csökkentve a múlt miatti szorongást és a „mi lesz ha?” típusú kérdések stresszét is. Segít a fókusz megtartásában, a figyelem irányításában, abban, hogy az életednek ne csak mellékszereplője, hanem főhőse légy. A mindennapokban sokszor háttérbe szorítjuk a saját álmainkat, céljainkat, ugrunk egyik feladatból a másikba, vagy éppen konfliktusok csapolják az energiánkat. A tudatos jelenlét az öngondoskodásban segít, hiszen ha te békében vagy magaddal és a világgal, ezt áramoltatod mások felé is. A Mindfulness Tréning Munkafüzet feladatai segítenek a gondolati mintáid felismerésében, és abban is, hogy oda irányítsd a figyelmedet, ahová szeretnéd.

Tréningben a figyelem

A következő tippekkel élménnyé teheted a tudatosságot:

  • Válts okosan!
    Ha gyakran multitaskingolsz, tanulmányozd a feladatok közötti váltásokat, ne robotpilótaként kapcsolgass át. Ha például kapsz egy üzenetet, ne kattints rá azonnal, maradj az aktuálisan végzett feladatod mellett. Minél inkább ráérzel arra, hogy tiéd a választás, annál hatékonyabbá válhatsz, és máris több időd marad önmagadra!
  • Fókuszban a légzés
    Fontos, hogy elcsípd a pillanatot, amikor kitáncolsz az összeszedettség állapotából. Koncentrálj a légzésedre, ami szépen visszavezet az összpontosításhoz. Minél többször sikerül megélned a fókuszpillanatokat, annál könnyebben elérheted a flow-állapotot, amikor képes lesz annyira belemerülni a feladatba, hogy megszűnik körülötted a világ.
  • Falatozz tudatosan!
    Készíts ki magadnak falatkákat, majd kóstold meg lassan az egyiket, érezd az ízét, figyeld meg a rágást, a nyelés folyamatát, és azt, hogy mit vált ki belőled, utána milyen érzés van benned. Segít a pillanatban maradni.
  • Címkézés nélkül
    Figyeld meg a körülötted lévő világot úgy, hogy nem fűzöl semmihez címkéket, szavakat, gondolatokat. Csak tisztán szemléld. Ne használj semmilyen mentális formát közben. Ugyanis ha egy állatra már azt mondod, hogy “kutya”, már nem veszed észre az egyediségét, szépségét.

Rengeteg hasonló feladatot találhatsz a Mindfulness Tréning Munkafüzetben a gondolataid és a tested tudatos megfigyelésétől a légzőgyakorlatokon át a meditáció elsajátításáig.

8 jel, ami azt mutatja, hogy szükséged van mentális vitalizálódásra:

  1. Túl sokat dolgozol, agyalsz, pörögsz.
  2. Gyakran jársz gondolatban a múltban, és még annál is többet aggódsz a jövő miatt.
  3. Szeretnéd teljesebbé és kiegyensúlyozottabbá varázsolni a mindennapokat.
  4. Úgy érzed, magasabb energiaszinten jobban tudnál teljesíteni.
  5. Vágyakozva gondolsz arra, bárcsak jobban szeretnéd magad, ha nagyobb elfogadással lennél önmagad (és mások) irányába.
  6. Te akarsz az időd ura lenni, hogy ne az uraljon téged!
  7. Mindig is érdekelt a mindfulness, a meditálás és az éberségfokozás témaköre.részt
  8. Jó lenne már megtalálni a belső biztonságodat és ehhez nem riadsz meg attól sem, hogy folyamatosan fejlődj. 

A munkafüzetet itt szerezheted be most kedvezménnyel: https://coachingandlove.hu/kiadvanyok/mindfulness-trening-munkafuzet/