Szorongás

15 JEL, HOGY TE IS STRESSZEL, SZORONGÁSSAL KÜZDESZ

A stresszt számtalan esemény kiválthatja az életünkben, akár egy családi, párkapcsolati vagy munkahelyi konfliktus, túlterheltség, anyagi nehézség, váratlan helyzet, nehézség, betegség, negatív önkép illetve akár olyan pozitív helyzet is, mint a házasságkötés vagy gyermekszületés. Amikor a különböző krízis helyzetek időben közel történnek, érzelmileg túlterhelődhetünk. A stressz alapvetően jól is hathat ránk, energiát, változást mozgósít, de a hosszan tartó “Küzdj vagy fuss!” érzés és szorongás elkezdi a szervezetünket rombolni.

Számtalan olyan tünet van, ami jelzi számunkra, hogy tartós stresszel küzdünk és változtatni szükséges. Sajnos azonban ezek olyan tünetek, amit gyakran másnak tulajdonítunk. Lássuk melyek a leggyakoribb tünetei illetve következményei a tartós stressz helyzetnek:

  1. Alvászavar
  2. Fásultság, depresszió
  3. Feszültség, folyamatos idegesség érzése általában a gyomorban
  4. Fokozott szívdobogás, izzadás, kar zsibbadás, remegés
  5. Gyors légzés, hiperventilláció
  6. Gyakori vizelési inger, hasmenés
  7. Szorongás, félelem különböző helyzetektől
  8. Pánikroham
  9. Fejfájás, migrén
  10. Hátfájás, izom feszesség
  11. Gyakori nátha, megfázás
  12. Megemelkedett vércukor szint
  13. Gyomorrontás, fekély, reflex, IBS
  14. Szív- és érrendszeri rendellenességek
  15. Bőrbetegségek

Amikor ezeket a tüneteket tapasztaljuk, érdemes szakemberhez fordulni, hogy megtudjuk, van-e tényleges fizikai betegségünk. Közben természetesen tárjuk fel a stresszes, szorongató helyzetünk okát és próbáljunk meg változtatni rajta. Ebben a terápia és a coaching is hasznos lehet a megoldandó helyzettől függően. Ezen túl pedig tanuljuk meg azokat a mindfulness (tudatos jelenlét) technikákat, amelyek segítenek a szervezetünket, az elménket megnyugtatni. Ilyen a relaxáció, meditáció, éberség gyakorlatok, érzéseink és elménk megfigyelése, amelyet a Mindfulness Tréningeken mi is tanítunk. Ezek a módszerek nemcsak gyors változást és tanuló jóllétet eredményeznek fizikai, lelki és mentális szinten, hanem a prevencióban is segítenek.

Stressz és szorongás csökkentése Mindfulness tréningünket ide kattintva találod >>>

A lelki béke és a harmónia megteremtése Mindfulness tréningünket ide kattintva találod >>>