Beszélgetés Kuharcsik Rékával

4. A szeretet útja beszélgetés Kuharcsik Rékával

A beszélgetés sorozatban olyan embereket mutatok be Nektek, akik izgalmas utat bejárva megtalálták a hivatásukat és munkájuk során másokat segítenek, támogatnak. Beszélgetőpartnereim sikeresek és elismertek a szakmájukban, az idáig vezető út azonban nem volt mindig könnyű számukra. Maguk is a fejlődés és önismeret rögös útját járták és járják a mai napig. Az interjúban megosztják velünk, hogy mit jelent számukra a hivatásuk, mi a küldetésük és hogyan találták meg az utat az őket kiteljesítő munkához. Beszélgetünk önismeretről, tudatosságról és jövőbeli terveikről.

[smartslider3 slider=”9″]
“A tudatos önfejlődés igénye megváltoztatta az élethez való hozzáállásomat és a jelenlétemet is.”

Vendégem, KUHARCSIK RÉKA Hypnobirthing® szülésfelkészítő, mentáltréner. Rékával a szülésfelkészítő tanfolyamán találkoztunk és hamar kialakult köztünk a kölcsönös szimpátia. Talán ennek az is lehetett az oka, hogy mindketten segítő területen dolgozunk és nagy hittel, lelkesedéssel támogatjuk a hozzánk fordulókat. Réka személyében egy elképesztően tudatos nőt és szakembert ismertem meg, aki szívből segíti az örömteli szülés megélésére az Édesanyákat. Korábbi meditációs tapasztalatomnak és a Rékától tanult vizualizációs gyakorlatoknak köszönhetően nekem is csodaszép szülés-születés élményben volt részem. Ezért mindenképp szerettem volna nektek bemutatni őt. Ismerjétek meg Rékát és a munkáját, fogadjátok szeretettel a beszélgetésünket.

G.B.: Kérlek mutasd be a munkád, a hivatásod és hogy mit jelent ez számodra!

K.R.: Mentálhigiénés szakemberként, szülésfelkészítő tanfolyamokat és csoportos meditációkat tartok várandós anyukáknak és pároknak.
A HypnoBirthing® program egy nagyon sikeres, nemzetközi szülésfelkészítő program, aminek hatását magam is megtapasztaltam.
Tiszta szívvel hiszem a módszer magas szintű preventív erejét a szülési traumák elkerülése tekintetében. Sőt, a felkészülés hozzásegíti az asszonyokat, hogy emlékezzenek arra az ősi, női szülési tudásra, ami minden nőben ott rejlik. A felkészülés alatt az anyák jellemzően lelkileg megnyugszanak, magabiztossá válnak és a megtanult mentál technikákat alkalmazni is tudják a szülésük során. Elsajátítják a nők, hogyan vegyék fel a kapcsolatot a kisbabájukkal már a várandósság alatt és hogyan tudnak öntámogató módon jelen lenni a szülésük során.
Tágabb értelemben véve talán azt is mondhatjuk, hogy egy motivációs tréner vagyok. A nők jelentős része a várandóssága alatt motiválttá válik változni, fejlődni annak érdekében, hogy elkerülje az esetleges szülési traumákat. Ennek a motivációnak hatására olyan mentál technikákat tanulunk, amivel az anyukák a szülés alatt is el tudják csendesíteni az elméjüket, ellazítani a testüket, kapcsolódni tudnak önmagukhoz, kisbabájukhoz és akár az elméjük segítségével gyógyítani a testüket. A program egy hidat képez a felgyorsult, modern világ -és a természet alkotta szülési folyamat igényei között.

G.B.:  Mi hozott erre a pályára? Hogy találtad meg az ide vezető utat? Milyen eredményeket értél el?

K.R.: Tíz évet tanultam gazdasági felsőoktatásban, de már a kezdetekben is tudtam, hogy nem vagyok a helyemen, mégis lelkesen képeztem magam. Volt idő, amikor külföldön dolgoztam, mint nemzetközi adószakértő. Azt is szerettem, de folyamatosan hiányérzetem volt és kerestem az igazi UTat.
Számtalan kudarcra ítélt próbálkozásom volt az évek során, hogy megtaláljam a helyemet. Hol súlyos anyagi veszteségek, hol élhetetlen ötleteim bármi áron való megvalósításának kimerítő küzdelmeivel csaptam magam a földhöz.  Aztán felálltam és fékezhetetlenül próbálkoztam újra és újra.

A saját szüléseim segítettek végre haza találni. Nagyon mélyen és elkötelezetten készültem a gyermekeim világra hozására. Napi szinten meditáltam, vizualizáltam a vágyott szülést és egyetlen pillanatra sem hagytam kibillenteni magam a környezetem által. A szüléseim életem legszebb, legextatikusabb élményeivé lettek. A gyermekeim csendben, békességben, hófehér magzatmázban érkeztek a világra és pontosan tudtam, hogy ez a szép szülés nem csak a vak szerencse adománya, hanem elmém és testem csodás együttműködésének a gyümölcse.
Ekkor kezdtem el aktívabban foglalkozni a test és az elme kapcsolatával. Elvégeztem a KGRE mentálhigiénés szakember képzése mellett számos önismereti kurzust, illetve kb. 700 óra hipnózis és hipnoterápiás képzésen is részt vettem. Végre, igazán élvezetessé vált a tanulás.
Emlékszem, épp egy nyaralás alkalmával is szakirodalmat olvastam a hipnózis és a szülés kapcsolatáról, amikor fény gyúlt a fejemben és szeretet töltötte meg a szívemet. Színtisztán tudtam, hogy most végre, megérkeztem! Mindaz, amit ott leírtak nemcsak átütő erővel hatott rám, hanem a zsigereimben éreztem a bizonyosságot, ezt én már kívülről, belülről ismerem, tudom és megérkeztem. A ma napig végtelen boldogsággal és hálával tölt el a tudat, hogy megtaláltam az utamat, és végre azt az igazi Szolgálatot végezhetem, amivel én a legtöbb jót tehetem az emberekért.
Az a legfőbb vágyam, és a küldetésem, hogy hozzá segítsem a magyar asszonyokat egy gyengédebb, szebb szülésélményhez, ami által a gyermekeiket méltóságteljesen, az öröm hangulatában hozzák a világra.

G.B.: Voltak nehézségek az utadon? Ha igen, akkor hogy küzdöttél meg velük, mi segített Téged?

K.R.: Számtalan nehézség kéri az erőt, néhányuk elég komoly. Rendszer szinten az egyik legkomolyabb kihívás hidat teremteni a rendkívül hospitalizált és medikalizált szülési kultúra és a nők természetes szülés iránti igénye között. A szülő nők esetén az egyik legnagyobb kihívás megmutatni a nőknek gondolataik (pl. félelem) testükre gyakorolt káros hatásait és motiválttá tenni Őket egy mélyebb szintű elköteleződésre és felkészülésre a vágyott szülésük érdekében.
A legnagyobb segítő erő az életemben a hit, a bátorság, a tudatosság és a kitartás. Valahányszor elbizonytalanodom, az vezérel, „aki mer, az nyer!” Tovább kell lépni, menni az úton, és majd jobb lesz. És tényleg mindig jönnek a jobb idők! Volt olyan időszakom, amikor egy fertőzés következményeként annyira legyengült a szervezetem, hogy megérintett a halál is. Akkor nem csak egy egyszerű kiütéssel a padlóra zuhantam, hanem kétségbeesve küzdöttem az életemért. Nagyon tudatos, napi sok óra belső munkával felálltam. Ma már tudom, hogy minden rezzenésnek, ami áthalad az elmémen, vagy megtölti a szívemet, nyoma van. Elkezdtem tudni szeretni önmagam (is).

G.B.: Mi a szerepe az önismeretnek az életben?

K.R.: Óriási jelentősége van az önismeretnek az életemben. A tudatos önfejlődés igénye megváltoztatta az élethez való hozzáállásomat és a jelenlétemet is.
Az egyik legmarkánsabb változás, hogy amíg régebben minden nehézségem okát a környezetemben láttam, ma már a házam táján (is) keresem ;).
Az életemet mentette meg az a felismerés, amit szintén az önismeret útját járva szereztem, amikor végre megláttam magamban milyen módon és hogyan járulok hozzá én is ahhoz a lelkileg bántalmazó élethez, amiben annyira szenvedtem, és amibe bele is betegedtem.

G.B.: Milyen segítő folyamatokban van saját élményed illetve mit tanultál?

K.R.: Az elsődleges segítő területem a szülésre való felkészítésben testesül meg. Jellemzően édesanyákat és párokat készítek fel a szülésükre és a szülővé válásra. Számos mentálgyakorlatot tanulunk ennek keretében, de tartok még szülésfelkészítő meditációkat is rendszeresen, illetve kísérek édesanyát a szülésük alatt is. Van, akinél kiemelten szükséges a félelmek, vagy a lelki görcsök okának feltárása és oldása, amit egy személyes segítő munkában végzünk. Dolgozom még olyan emberekkel is, akik lelkileg nehéz időszakon mennek át és szükségük van egy kis lelki támogatásra, coachingra. Ezt a munkát is rendkívül szeretem.

G.B.: Kik a Te példaképeid?

K.R.: Minden időszakomban voltak példa értékű Nagyasszonyok az életemben, akik valamiben kiemelkedőek voltak. Ma is folyamatosan tanulok, inspirálódom a környezetemben élő Nagyoktól.  

G.B.: Hogyan tudsz tudatosan a jelenben élni? Mi segít Téged, milyen módszereket használsz?

K.R.: Hű, hát ez egy igazán összetett dolog az esetemben. Test, lélek, szellem szinten is tudatosan védem, erősítem magam.
Úgy alakítottam az életemet, hogy ma már olyan dologgal foglalkozom, amiben hiszek, amit szeretek és azt szenvedéllyel teszem.
Fókuszálom a figyelmem és az erőm a céljaim irányába, főleg, a hosszú távú célok a meghatározóak.
A mindennapjaimat áthatja a hála, az ima és a meditáció. Jószerivel mindenért hálát adok az Égieknek, legyen az egy gondolat, intuíció, munka, a szerető társ, vagy bármi.
Olyan emberekkel barátkozom, akik erősítenek és nagyon tudatosan távol tartom magam azoktól, akik gyengíteni próbálnak. Ha konfliktus helyzet adódik, azonnal kihátrálok. Régen sokat konfrontálódtam és rendszeresen megküzdöttem az igazamért. Ma először megkérdezem magamtól: ez megéri neked, hogy zűrzavar támadjon? És jellemzően azonnal tudom a választ és elengedem, hogy harcoskodjak. Az igazi szabadsághoz a békére is szükség van.

Sok éve tudatosan csökkentettem a külső „zajt” is az életemben. Kb. 25 éve nem nézek tévét és megengedem magamnak, hogy a hírek se teljeskörűen jussanak el hozzám.
Nagyon egészségesen táplálkozom, aktívan sportolok. Heti háromszor úszok reggel 6-kor egy profi, triatlonos csapattal. Ennek eredményeképp még mindig annyi idő alatt úszom át a Balatont, mint 20 éves koromban, pedig már jóval több, mint kétszer annyi vagyok. ☺ Ép testben, ép lélek elv.

G.B.: Mire vagy igazán büszke?

K.R.: (Nem vagyok büszke semmire.) Szinte mindent lehetne még jobban csinálni, még tisztábban, szerényebben, nyugodtabban, még többet adni másoknak. Én is erősen úton vagyok. Hálás vagyok az Életnek a tanításokért és legfőképp, hogy mindig volt erőm felállni és tovább menni.
Örömmel tölt el, ha egy a szüléstől nagyon félő édesanya arról számol be a közös felkészülést követően milyen nagyszerű élmény volt gyermeke születése, vagy akár egy korábbi traumatikus szülést megtapasztalt anya él át egy örömteli szülést.

G.B.: Történt-e igazi csoda az életedben?

K.R.: Több is. Talán egyet kiemelek. Volt idő, amikor nagyon mély és fájdalmas megtapasztalásokon kellett átmennem, amiért akkor sajnáltam és mesterien szomatizáltam magam.
Amikor egy nehéz válás után kilúgozva, legyengülve újra kezdtem az életemet és megerősödtem annyira, hogy már társra is vágytam, elkezdtem imádkozni érte. Nagyon, nagyon akartam egy tiszta szívű, érett személyiségű, széleskörűen művelt férfit, aki persze pont egy olyan nőre vágyik, mint én, elfogadó a gyermekekkel és … hosszú lista következett. Részletesen elképzeltem, leírtam mind szellemiségében, lelkében és fizikai mivoltában is azt a férfit, majd, minden nap többször is imádkoztam érte. Elképzeltem, hogy már keresik és úton van felém.
És egy év után megérkezett!!! Nem csak egy új társ érkezett, hanem vele együtt a tiszta szeretet, az önzetlenség oly vágyott minősége. Öröm, boldogság és színtiszta szövetség hatja át a napjainkat. Az igazi kuriózum az egészben, hogy míg én agyon képzem, olvasom, meditálom magam, Ő könnyedén, a beavatott ember bölcsességével és nyugalmával éli az életet. Ez egy igazi csoda.  

G.B.: Mit jelent számodra a SZERETET?

K.R.: Hirtelen több aspektusa is eszembe jut a szeretetnek, de talán, amit most a legerősebben érzek ezzel kapcsolatban az a Szívbéli Szolgálat. Legyen szó a munkáról, a családról, vagy a párkapcsolatról. Ha szívből és tudatosan is odafigyelve teszünk a dolgokért jobbá válik a világ.

G.B.: Milyen szakmai terveid vannak? Min munkálkodsz?

K.R.: Szeretném széleskörűen ismertté tenni a Hypnobirthing programot Magyarországon, hogy eljuthasson azokhoz az asszonyokhoz, akik tudatosan szeretnének felkészülni a szülésükre. Szeretnék meditációs hanganyagokat is készíteni.

G.B.: Mit üzensz az önismeret és kiteljesedés útját járó embereknek?

K.R.: Ha elbizonytalanodnának egy pillanatra is önmagukban, vagy a helyzetükben menjenek tovább az úton! Ha fúj, ha esik, ha fáj, csak tegyék minden nap a legjobbjukat, mert biztosak lehetnek benne, hogy minden nehéz idő után jobb jön. Úton lenni jó, élvezzék az Utazást!

G.B.: Köszönöm a beszélgetést!

Kuharcsik Réka Hypnobirthing® szülésfelkészítő, mentáltréner elérhetőségei:
reka@oromteliszules.hu
www.oromteliszules.hu
FB – Örömteli szülés

A képeket a Műhely Titkok Fotó készítette.

Ha az önismeret és személyes fejlődés Téged is érdekel, nézd meg Online Önismereti Tanfolyamainkat és Coach képzéseinket.

Hozzászólás